Indeksi treći tjedan zaredom u crvenom, likvidnost živnula na krilima blok transakcija


Trgovanje na Zagrebačkoj burzi  prošli je tjedan bilo u znaku blok transakcije povlaštenom dionicom Adrisa, koja je oživjela ukupni dionički promet, dok su indeksi zabilježili pad. Indeks CROBEX je kraj tjedna dočekao na 1.968,33 bodova, što predstavlja tjedni pad od 0,7 posto, i to je ujedno njegov treći uzastopni tjedan pada, dok je indeks CROBEX10 oslabio 0,2 posto. Od sektorskih indeksa, svi su zaključili s negativnim predznakom, a gubitnike je predvodio indeks građevinskog sektora s padom od 3,1 posto, dok su indeksi transportnog sektora i sektora industrije izgubili redom  2,8 posto i 2,2 posto.

Ukupno je protrgovano 133,4 milijuna kuna, što odgovara prosječnom dnevnom prometu od 26,7 milijuna kuna, te je to najveći tjedni promet u posljednjih mjesec dana. Pri tome je oko 94 milijuna kuna ostvareno u blok transakcijama povlaštenom dionicom Adrisa. U redovnom trgovanju, u fokusu investitora su bile dionice Auto Hrvatske, s prometom od 8,6 milijuna kuna te rastom cijene od 0,5 posto, dok su dionice Hrvatskog Telekoma ojačale 0,6 posto na prometu od 5,6 milijuna kuna. Aktivne su bile i dionice Valamar Riviere, koje su prikupile 4,3 milijuna kuna prometa, pri čemu im je cijena oslabila 0,9 posto, dok su dionice Zagrebačke banke potonule 4,3 posto na prometu od 3,5 ,milijuna kuna.

Od likvidnijih izdanja, najveći tjedni pad je ostvarila dionica Badela 1862, koja je potonula 26,1 posto, a slijede je dionice Atlantske plovidbe i Đure Đakovića, s padovima cijene od 13,6 posto i 4,1 posto.

S druge pak strane, dobre izvedbe su prošli tjedan imale dionice Instituta IGH, čija je cijena uzletjela 11,2 posto. Dionice Arenaturista su pak ostvarile rast od 3,1 posto, dok su dionice Kraša i Uljanik plovidbe ojačale redom  2,8 posto i 2,5 posto.

Na globalnim burzama je prošli tjedan u fokusu investitora bio sastanak čelnika Feda, koji su povećali ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, što je tek drugo povećanje kamatnih stopa u posljednjih deset godina , signalizirajući pri tome da bi u budućnosti tempo podizanja kamatnih stopa mogao biti još brži. Nakon toga su investitori povećali favoriziranje ulaganja u dionice u odnosu na obveznice, te su globalni dionički indeksi bilježili uglavnom pozitivna kretanja. Na američkom tržištu Dow Jones Industrial Average Indeks je ojačao 0,4 posto, dok je S&P indeks zabilježio blagi pad od 0,06 posto.

Europske burze su zabilježile snažan rast dioničkih indeksa nakon sastanka Feda. Euro Stoxx je ojačao 1,9 posto, talijanski FTSE MIB je uzletio 4 posto, španjolski IBEX35 2,7 posto, dok su njemački DAX i francuski CAC40 u petak dosegli svoje povijesne maksimume, pri čemu su na tjednoj razini rasli 1,8 posto te 1,5 posto.

U tjednu pred nama, u fokusu investitora će od makroekonomskih objava biti objava podataka o proizvodnji iz Japana, dok se u SAD-u očekuje objava podataka s tržišta rada i nekretnina, objava BDP-a za treće tromjesečje, te podaci o osobnoj potrošnji i narudžbi trajnih dobara. S druge strane, u Europi će u fokusu biti objava IFO instituta o poslovnoj klimi u Njemačkoj, objave BDP-a za treći kvartal u Francuskoj i Britaniji, te podaci o maloprodaja u Italiji i pouzdanju potrošača u Eurozoni. U petak se u Hrvatskoj očekuje objava stope nezaposlenosti za studeni.

*Autorica komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...