Domaće dioničko tržište blago u crvenom, nastavljena skromna likvidnost


Domaće tržište kapitala je prošli tjedan svjedočilo nastavku sniženog prometa, uz blagi pad dioničkih indeksa. Dok većina globalnih tržišta bilježi poraste cijena i rekordne razine, dionički indeksi CROBEX i CROBEX10 prošli su tjedan kliznuli 0,2 posto i 0,1 posto. Od sektorskih indeksa najviše je na gubitku bio indeks prehrambenog sektora, koji je oslabio 1,5 posto, dok je dobitnike predvodio indeks građevinskog sektora sa skokom od oko 2 posto.

Ukupan tjedni dionički promet je iznosio oko 40 milijuna kuna, odnosno u prosjeku 8 milijuna kuna dnevno, što je treći uzastopni tjedan skromne likvidnosti. U redovnom prometu je uvjerljivo najlikvidnija bila dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na nešto ispod 10 milijuna kuna prometa zabilježila porast cijene od 1,8 posto, na 171 kunu, dok je tijekom tjedna dosegla najvišu razinu u gotovo tri godine. Nešto iznad 3 milijuna kuna prometa su prikupile dionice Valamar Riviere i Jamnice, pri čemu je dionica Riviere kliznula 0,4 posto, dok je Jamnica dobila 1,5 posto na vrijednosti. Povlaštena dionica Adrisa je na oko 2,5 milijuna kuna prometa zabilježila pad cijene od 0,7 posto, dok je Podravka na oko 1,7 milijuna kuna protrgovane vrijednosti pala 1,2 posto.

Gubitnik tjedna, među likvidnijim izdanjima, bila je dionica Instituta IGH, koja je potonula 10,9 posto i to kao posljedica realizacije kapitalnih dobitaka nakon uzleta cijene od sredine studenog. Snažne poraste su uknjižile i dionice Vira, Badela 1862 i Peveca i to redom od 9,5 posto, 6,6 posto i 6,2 posto. Dionica Peveca se našla pod prodajnim pritiscima nakon medijskih napisa o sukobima među glavnim dioničarima. Na strani dobitnika vrijedi izdvojiti dionicu FTB Turizma koja je uzletjela 15,2 posto, a dobru izvedbu su imale i dionice Jadranskog osiguranja, Solarisa i Zvijezde, koje su redom porasle 11,1 posto, 9,1 posto i 7,5 posto.

Globalne burze su prošli tjedan zabilježile nastavak pozitivnog trenda. Američki Dow Jones Industrial Average indeks te S&P 500 indeks su porasli oko 3,1 posto na tjednoj razini, te su dosegli nove rekordne razine. Rast tržišta se i dalje razvija na krilima sentimenta nakon predsjedničkih izbora u SAD-u, gdje prevladava očekivanje o poticajnim fiskalnim mjerama koje bi mogle uslijediti.

Europske burze su upisale još i snažnije poraste, gdje je Stoxx Europe 600 indeks uzletio 4,7 posto, dok su pojedinačni indeksi po zemljama zabilježili i veće poraste, poput francuskog CAC40 indeksa (5,2 posto), njemačkog DAX indeksa (6,6 posto). Dobru izvedbu je imao i talijanski FTSE MIB indeks sa skokom od preko 7 posto, usprkos negativnom ishodu referenduma o ustavnim promjenama u Italiji. Dodatan impuls europskim burzama je došao od Europske središnje banke koja je krajem tjedna donijela odluku o produljenju programa otkupa obveznica.

Što se tiče ovoga tjedna, u fokusu investitora će biti središnje banke, gdje sredinom tjedna američki FED donosi odluku o kamatnim stopama, te se očekuje prvo povećanje u zadnjih godinu dana. Tijekom tjedna se očekuju i sastanci Bank of England i Švicarske središnje banke, iako bez nekih značajnijih promjena.

*Autor komentara je Davor Špoljar, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...