CROBEX prekinuo trotjedni rast, likvidnost blago ojačala


Na domaćem tržištu kapitala prošli tjedan nije bilo jasnih smjernica te su dionički indeksi zaključili na suprotnim stranama. Tako je indeks CROBEX prekinuo svoj trotjedni rast, te je oslabio 0,3 posto na 1.986,33 bodova, dok je uži indeks CROBEX10 ojačao 0,3 posto na 1.154,67 bodova. Od sektorskih indeksa, gubitnike je predvodio indeks transportnog sektora, koji je potonuo 2,3 posto, dok je u zelenom jedino zaključio indeks građevinskog sektora, i to s rastom od 0,6 posto.

Ukupna likvidnost je prošli tjedan iznosila nešto više od 45 milijuna kuna, što odgovara prosječnom dnevnom prometu od oko 9 milijuna kuna. Najviše se trgovalo dionicama Hrvatskog Telekoma, koje su na prometu od 9,5 milijuna kuna uzletjele 2,8 posto na 168,01 kunu. Aktivne su bile i dionice Valamar Riviere, s prometom od 6,5 milijuna kuna te padom cijene od 1 posto. U fokusu ulagača su prošli tjedan bile i dionice Peveca, čija je cijena uzletjela 9 posto na prometu od 2,8 milijuna kuna, nakon što je tvrtka Maloprodajna ulaganja, koja je ujedno i najveći pojedinačni dioničar Peveca, uputila zahtjev za sazivanjem izvanredne skupštine, i to s prijedlozima o isplati izvanredne dividende, povećanju temeljnog kapitala te dodjeljivanja novih dionica Peveca svim dioničarima jednako.

Titulu gubitnika tjedna je pokupila dionica Atlantske plovidbe, čija je cijena potonula 9 posto na prometu od 1,6 milijuna kuna. Loše cjenovne izvedbe su imale i dionice Instituta IGH, koje su oslabile 3,6 posto, a slijede ih dionice Tankerske Next Generation i Medike, s cjenovnim padovima od 3,1 posto i 3 posto.

S druge strane, na strani dobitnika, uz Pevec kao dobitnika tjedna, dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice FTB Turizma, koje su ojačale 8,4 posto, dok su dionice Jadroagenta i Zvijezde zabilježile rast od 7,4 posto i 3,7 posto.

Inozemne burze su prošli tjedan bile pod blagim prodajnim pritiscima pod utjecajem neizvjesnosti oko rezultata referenduma o ustavnim promjenama u Italiji. Tako je Eurostoxx50 indeks potonuo 1,1 posto, dok je njemački DAX oslabio 1,7 posto, britanski FTSE 1,6 posto, a francuski CAC40 0,5 posto.

Na Wall Streetu je pak zaustavljena trotjedna predizborna euforija, koja je bila pokretana očekivanjem mjera koje bi potaknule gospodarski rast. S&P indeks je oslabio 1 posto, dok je Dow Jones Industrial Average indeks zabilježio blagi rast od 0,1 posto. Iako su cijene nafte porasle, nakon odluke OPEC-a o smanjivanju proizvodnje, to se nije prelilo na ukupni sentiment na burzi, nego samo na energetske dionice.

U tjednu pred nama će u fokusu investitora biti politička zbivanja nakon referenduma u Italiji i predsjedničkih izbora u Austriji, a očekuju se i zaključci sa sastanka Europske središnje banke, kao i vijesti o popunjavanju kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa. Od makroekonomskih pokazatelja će se popratiti u prvom redu podaci o maloprodaji i BDP-u Eurozone, podaci o proizvodnji za niz europskih zemalja te japanski BDP, dok će se u SAD-u pratiti objave o nabavi dobara te podaci s tržišta rada.

*Autorica komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke

 

 

 

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...