U tjednu prije izbora u SAD-u dolar oslabio


Američki dolar je u tjednu prije predsjedničkih izbora u SAD-u oslabio u odnosu na većinu važnijih valuta.

Investitori su zatvorili dio svojih dolarskih pozicija, zbog čega je američka valuta bila pod pritiskom. U odnosu na euro, dolar je oslabio s 1,0950 na 1,1100. U odnosu na kunu američka valuta je oslabila sa 6,858 na 6,765. Dolar je oslabio i u odnosu na japanski jen, i to sa 105 na 103 jena za jedan dolar. Od gospodarskih pokazatelja fokus investitora bio je usmjeren na one u vezi zapošljavanja. Njemačka stopa nezaposlenosti pala je sa 6,1 na 6,0 posto, što predstavlja najnižu stopu nezaposlenosti od ujedinjenja Njemačke. Sa druge strane Atlantika, tijekom listopada je posao pronašlo 161,000 Amerikanaca, nešto manje od očekivanih 173,000. Pri tome je stopa nezaposlenosti pala sa 5,0 na 4,9 posto. Valja istaknuti da je došlo do porasta cijene rada, što bi moglo dodatno pojačati osobnu potrošnju.

Jačanje britanske funte i švicarskog franka

Britanska funta je nakon odluke Visokog suda iz Londona ojačala u odnosu na važnije valute. U procesu oko „brexita“ ipak će se morati glasati i u Parlamentu, odnosno nije dostatan samo rezultat održanog referenduma. Na taj način će se izlazak Velike Britanije iz Unije prolongirati za nekoliko mjeseci. Dodatan vjetar u leđa funti bila je sjednica Središnje banke Engleske. Ona je povećala svoja očekivanja oko inflacije i gospodarskog rasta. Ipak, većina analitičara smatra kako će funta na duži rok biti pod pritiskom, jer politički rizik oko „brexita“ i dalje će biti prisutan. Euro je u odnosu na funtu oslabio sa 0,9050 na 0,8850, dok je u odnosu na dolar funta skočila sa 1,22 na 1,25. U odnosu na kunu, funta je ojačala sa 8,30 na 8,50.

Švicarski franak je ojačao u odnosu na euro tijekom proteklog tjedna. Kao razlog se navode predsjednički izbori u SAD-u, zbog kojih investitori bježe u sigurnost franka. U odnosu na franak, euro je pao ispod 1,08. U odnosu na kunu, frankom se trguje na razini od oko 6,97.

Na domaćem tržištu i dalje je vrlo mirno, trgovanje eura i kune se kreće oko tečaja 7,5100.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...