Predah američkog dolara nakon dostizanja godišnjeg maksimuma


Nakon što je dostigao godišnji maksimum u odnosu na euro, američki dolar je uzeo predah. Eurom i dolarom se trgovalo unutar raspona 1,0550-1,0650. Makroekonomski pokazatelji i dalje sugeriraju da američka ekonomija ne posustaje. Narudžbe za trajnim dobrima su tijekom listopada skočile za 4,8 posto, dok je rujanski minus od 0,3 posto revidiran u plus od 0,4 posto. Dolar se u odnosu na kunu trguje oko tečaja 7,10. Prošlotjedni PMI (Purchasing Managers Index) euro zone za prerađivačku industriju i sektor usluga su neznatno bolji. Vrijednost indeksa koji se odnosi na prerađivačku industriju je na najvišoj razini u zadnje dvije godine (53,7 bodova), dok je vrijednost indeksa uslužnog sektora na najvišoj razini u zadnjih 11 mjeseci: 54,1 bod. Inače, svaka vrijednost PMI-a iznad 50 bodova sugerira rast proizvodnje u nadolazećim mjesecima. Njemački IFO indeks, koji također predstavlja svojevrsni indikator budućeg kretanja proizvodnje, i dalje je na najvišoj razini u posljednje dvije i pol godine.

Dok se inflatorna očekivanja za SAD i euro zonu revidiraju naviše, Japan i dalje muku muči s poticanjem rasta cijena.  Trenutno, akteri na financijskom tržištu ne dvoje oko toga hoće li FED podignuti kamate u prosincu. To je gotovo sigurna stvar. Očekivanja su da će FED tijekom 2017. godine tri puta podizati kamatu. Zbog toga je japanska valuta pod velikim pritiskom. Vrijednost američkog dolara je u zadnjih tjedan dana skočila sa 110,50 na 114,00. U posljednja tri tjedna japanski jen je zabilježio najveći pad u zadnjih 20 godina, sa 101,50 na 114,00. U odnosu na zajedničku europsku valutu jen je prošli tjedan oslabio sa 117,00 na 120,00.

Trend jačanja funte nastavio se i tijekom prošlog tjedna. Euro je u odnosu na funtu oslabio s 0,8650 na 0,8500. Polako se situacija oko posljedica „brexita“ smiruje. Sve je više pomirljivih tonova i analitičari računaju da će izlazak Velike Britanije iz Europske unije biti manje bolan nego što se to prije očekivalo. Funta je u odnosu na kunu ojačala do 8,85.

Na domaćem tržištu tečaj eura i kune se u relativno mirnom tjednu kretao oko tečaja 7,5300.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...