Politička i pravna stabilnost za nastavak pravca oporavka


Intenziviranje pozitivnih ekonomskih trendova, blagi rast BDP-a te pad stope nezaposlenosti, nastavak procesa fiskalne konsolidacije, stabilizacija javnog i pad inozemnog duga te pad premije rizika, pokazatelji su dugo željenog početka oporavka hrvatskog gospodarstva, čiji nastavak očekujemo i u 2017.

Zato je bitno staviti jaki naglasak na potrebu daljnje konsolidacije javnih financija te osiguravanje nastavka oporavka gospodarske aktivnosti, i to prije svega aktivnijim provođenjem strukturnih reformi. Uspjeh na ta dva kolosijeka otvara put ka daljnjoj makroekonomskoj stabilizaciji te ujedno kreira potencijal za pozitivne pomake i po pitanju kreditnog rejtinga, odnosno daljnjeg pada premije rizika.

 

Poduzetnici i njihova inicijativa trebaju biti u središtu pozornosti i potrebno je raditi na uklanjanju svih prepreka koje stoje na putu realizacije njihovih potencijala.

 

arrows-1229878_1920

Dijalog i konstruktivna diskusija u fokusu

Među glavnim izazovima za bankarski sustav u 2017., na prvom je mjestu pitanje političke i pravne stabilnosti, kao osnovnog preduvjeta zadržavanja pravca oporavka i vraćanja povjerenja investitora. Hrvatskoj je potreban stabilan politički i pravni okvir, jer jedino stabilnost omogućava trajan i održiv rast. Kako bi se to postiglo, potrebno je u fokus vratiti dijalog i konstruktivnu diskusiju. Izostanak razgovora i sklonost rješenjima s populističkim prizvukom, a koja ujedno impliciraju negativne pravne i financijske rizike, svakako bi bilo poželjno izbjeći. Nije suvišno ponoviti da je bankarski sustav krvotok svakog gospodarstva. A samo ako je krvna slika stabilna, gospodarstvo može funkcionirati kvalitetnije.

Još jedan izazov s kojim se bankarski sektor već neko vrijeme suočava, a to će zasigurno će obilježiti i iduću godinu, jest proces daljnjeg smanjivanja margina, odnosno njihova svojevrsna erozija. Uz to je i dalje prisutan izuzetno snažan regulatorni pritisak, domaći i međunarodni, koji otežava primarni fokus na klijenta. Regulacija je potrebna, ali pravila bi trebala biti u službi kvalitetnije i efikasnije izvedbe, a ne obrnuto. Nemoguće je ne spomenuti digitalizaciju, neminovni proces koji se nastavlja sve većom brzinom, uz sve veću konkurenciju na tržištu koju pojačavaju i fin-tech tvrtke. To će svakako obilježiti poslovanje banaka u 2017., ali i godinama iza.

 

Nije suvišno ponoviti da je bankarski sustav krvotok svakog gospodarstva. A samo ako je krvna slika stabilna, gospodarstvo može funkcionirati kvalitetnije.

Privatni sektor generator rasta

growth-1152553_1920

Nakon negativnih financijskih učinaka CHF konverzije koji su obilježili godinu ranije, bankarski se sektor u 2016. vratio u zelenu zonu rezultata. Banke i dalje žele adekvatno pratiti pozitivne inicijative i kvalitetne projekte privatnog sektora, koji treba biti generator kvalitetnog gospodarskog rasta i kreiranja radnih mjesta, osiguravajući pritom dugoročnu stabilnost. Poduzetnici i njihova inicijativa trebaju biti u središtu pozornosti i potrebno je raditi na uklanjanju svih prepreka koje stoje na putu realizacije njihovih potencijala.

Erste banka će u 2017. biti snažno okrenuta malom i srednjem poduzetništvu. Uz otvorenu komunikaciju, nastojat ćemo adekvatno pratiti potrebe klijenata. Uspjeh banke može doći samo ako su uspješni i zadovoljni naši klijenti, jer ovisimo jedni o drugima. Naš cilj je održivi rast i dugoročni uspjeh na hrvatskom tržištu, a pozitivan financijski rezultat banke, u konačnici, donosi korist i za hrvatsko društvo u cjelini. Ilustracije radi, u posljednjih deset godina Erste banka je na ime svih vrsta poreza i doprinosa, u državni proračun uplatila više od 3,1 milijardu kuna.

 

*Autor bloga je Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke. Tekst je objavljen u prilogu Poslovna 2017. Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...