Podravka u fokusu na Zagrebačkoj, Trump na svjetskim burzama


Dionički indeksi na domaćem tržištu kapitala protekli su tjedan zabilježili rast vrijednosti, iako početak tjedna nije ukazivao na to, a trgovanje su obilježile velike transakcije dionicama Podravke.

Iako je tjedan započeo s tri uzastopna dana pada vrijednosti, pa čak i s osjetnim unutardnevnim gubicima nakon američkih predsjedničkih izbora, poboljšanje raspoloženja krajem tjedna je ipak prevagnulo, pa je indeks CROBEX solidnom izvedbom u četvrtak i petak došao i do tjednog plusa od 0,82 posto na 1.962,86 bodova, što je njegova najviša vrijednost u dosadašnjem tijeku studenoga. To je bio četvrti tjedan zaredom u kojem je CROBEX bilježio naizmjenični rast i pad vrijednosti, što ukazuje na nedostatak jasnog sentimenta na burzi u posljednje vrijeme. Indeks blue chip dionica je u tjednu ojačao blagih 0,14 posto, indeks šireg tržišta porastao za 0,91 posto, dok se kod sektorskih indeksa posebno istaknuo CROBEXtransport, čija je vrijednost uzletjela 6,2 posto na tjednoj razini.

Ukupni dionički promet je iznosio odličnih 237 milijuna kuna, najviše u zadnjih pet mjeseci, što je prvenstveno može zahvaliti velikim blok transakcijama dionicama Podravke u ukupnom iznosu većem od 186 milijuna kuna, u kojima je vlasnika promijenilo oko 7 posto kompanije po cijeni od 360 kuna za dionicu, što upućuje na značajno vlasničko preslagivanje. U redovnim trgovanju, dionice koprivničke kompanije su tjedan zaključile s plusom od 1,62 posto na 372,98 kuna. U blok trgovanju su bile aktivne i redovne dionice Adrisa s prometom od gotovo šest milijuna kuna. Izuzmemo li ove transakcije, prosječni dnevni promet se kretao na razini od oko 10 milijuna kuna, što je na razini nekoliko prethodnih tjedana.

U redovnom trgovanju su najlikvidnije bile dionice Hrvatskog Telekoma s više od pet milijuna kuna tjednog prometa, koje su pri tome oslabile za 1,48 posto na 162,75 kuna. Slijedile su dionice Valamar Riviere s prometom od 4,1 milijuna kuna te rastom cijene za 1,71 posto na 32,86 kuna, te povlaštene dionice Adrisa, koje su ojačale 0,65 posto na 452 kuna na prometu od 3,6 milijuna kuna. Kod likvidnijih dobitnika su se posebno izdvojile dionice Atlantske Plovidbe, čija je cijena uzletjela 13,59 posto na 349,47 kuna, njihovu najvišu razinu u zadnje dvije godine, vjerojatno na krilima daljnjeg rasta indeksa cijena vozarina na svjetskom tržištu. Vrlo dobar tjedan su imale i pojedine dionice iz sastava koncerna Agrokor, kao što su Zvijezda s cjenovnim skokom od 6,80 posto na 4.069,00 kuna te Jamnica s porastom za 3,75 posto na 137.987,00 kuna, dok je Ledo tjedan okončao s minusom od 1,23 posto na 11.210,00 kuna.

Tjedan na svjetskim financijskim tržištima su svakako obilježili američki predsjednički izbori, odnosno neočekivana pobjeda Donalda Trumpa, što je inicijalno imalo vrlo negativnu reakciju na dioničkim tržištima zbog zabrinutosti oko provođenja određenih kontroverznih mjera koje je najavljivao tijekom kampanje. Međutim, kasnije su se investitori fokusirali na njegovu namjernu provođenja fiskalnog stimulusa, što je donijelo novi zamah tržištima. Tako su američki indeksi tjedan okončali sa snažnim dobicima, pri čemu je indeks S&P skočio 3,8 posto a indeks Dow Jones čak 5,4 posto, pri čemu je postavio i svoj povijesni rekord. Slično je bilo i na europskim tržištima, gdje je njemački DAX skočio 4 posto, a francuski CAC 2,5 posto.

*Autor komentara je Anto Augustinović, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...