Pad CROBEX-a nakon sezone kvartalnih rezultata


Nakon zaključenja sezone kvartalnih rezultata početkom prošlog tjedna, dionički indeksi su kraj istog dočekali u crvenom teritoriju, kao i većina globalnih indeksa.

Indeks CROBEX i CROBEX10 pali su 0,9 posto i 0,3 posto. Pri tome je od sektorskih indeksa najlošiju izvedu imao indeks građevinskog sektora, koji je potonuo 7,2 posto. Ukupan dionički promet iznosio je 39 milijuna kuna, u što su uključene i dvije blok transakcije, i to 7 milijuna kuna redovnom dionicom Adrisa te 2,2 milijuna kuna u dionici Hrvatskog Telekoma.

Valamar Riviera najlikvidnija s 8,4 milijuna kuna prometa

U redovnom prometu uvjerljivo najlikvidnija bila je dionica Valamar Riviere, koja je na 8,4 milijuna kuna prometa zabilježila pad cijene od 3,3 posto, na 31,5 kuna. Nešto iznad 3 milijuna kuna prometa prikupile su dionice Hrvatskog Telekoma i Ericsson Nikole Tesle, pri čemu je dionica HT-a ojačala 0,6 posto, dok je Ericsson Nikola Tesla izgubio 1,1 posto na vrijednosti. Među milijunašima su bile još samo povlaštena dionica Adrisa te redovne dionice Atlantic Grupe i Podravke, gdje je Atlantic Grupa zabilježila rast od 2,2 posto, dok su Adris i Podravka oslabile 0,2 posto i 0,6 posto.

Početkom prošlog tjedna domaće su kompanije zaključile sezonu financijskih izvještaja za treći kvartal ove godine. Kretanja cijena su u znatnoj mjeri bila pod utjecajem tih rezultata. Gubitnik tjedna bila je dionica Ingre, koja je potonula 12,7 posto, a slijedile su je dionice Zvijezde i Čakovečkih mlinova s padovima od 12,4 posto i 10,3 posto. Na strani dobitnika vrijedi izdvojiti dionicu SNH Game koja je uzletjela 11,3 posto, a dobru izvedbu su imale i dionice Saponije, SN Pectinatusa i Jadranskog osiguranja, koje su redom porasle 7,8 posto, 6,8 posto i 6,5 posto.

Pad indeksa na globalnim burzama, neizvjesnost oko ishoda predsjedničkih izbora u SAD-u

Globalne burze prošli su dan svjedočile nastavku negativnog trenda. Američki Dow Jones Industrial Average indeks pao je posto na tjednoj razini, dok je S&P 500 indeks izgubio na vrijednosti 1,9 posto, uz devet uzastopnih dana pada. Europski indeksi uknjižili još i snažnije gubitke, pri čemu je Stoxx Europe 600 indeks potonuo 3,5 posto, uz jedanaest uzastopnih dana pada, dosegavši time najnižu razinu zadnjih četiri mjeseca.

Iako su ekonomski podaci bili dobri, pogotovo s tržišta rada u SAD-u za listopad, te je sezona rezultata bila prilično prihvatljiva, među investitorima je zavladala zabrinutost oko ishoda predsjedničkih izbora u SAD-u. Rasprodaje su se intenzivirale u danima kada su objavljeni rezultati anketa koji su ukazivali na smanjenje razlika između Hillary Clinton i Donalda Trumpa. Dionice bankarskog sektora  bile su pod nešto snažnijim prodajnim pritiscima, dok smo na tržištu roba svjedočili korekciji cijene nafte zbog dvojbi oko ishoda dogovora između članica OPEC-a.

Ovoga tjedna glavni događaj svakako su predsjednički izbori u SAD-u, koji će odrediti zbivanja na burzama. Pažljivo će se pratiti i govor glavnog državnog odvjetnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji će davati izjavu u parlamentu vezano za presudu o tome kako bi parlament ipak trebao glasati u Brexitu. Po pitanju makroekonomskih objava u SAD-u imamo dosta skroman tjedan, gdje krajem tjedna vrijedi izdvojiti podatke o potrošačkom sentimentu. Iz Europe ćemo pak imati podatke o tvorničkim narudžbama u Njemačkoj te podatke o maloprodaji i građevini za niz zemalja.

*Autor komentara je Davor Špoljar, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...