Jaka reakcija deviznog tržišta na rezultate izbora u SAD-u


Tjedan prepun obrata i volatilnosti je iza nas. Naravno, glavni događaj bili su izbori u SAD-u. Pobjedu Donalda Trumpa većina analitičara na financijskim tržištima je dočekala kao veliko iznenađenje. Reakcija deviznog tržišta nakon objave prvih rezultata je bila burna. Američki dolar je u odnosu na sve važnije svjetske valute snažno oslabio. Euro je u odnosu na dolar skočio s 1,10 na 1,13, dok je u odnosu na kunu američka valuta oslabila sa 6,82 na 6,64. U odnosu na švicarski franak dolar je potonuo do 0,9550, dok je u odnosu na japanski jen pao do 101,20. Samo nekoliko sati nakon toga uslijedio je obrat. Američka valuta je započela jačati. Razlog je taj što analitičari smatraju da će pod novim predsjednikom SAD-a fiskalna potrošnja biti pojačana uz nešto višu stopu inflacije, zbog čega bi FED mogao bržim tempom podizati kamatnu stopu na dolar. Zajednička europska valuta je u odnosu na dolar oslabila s 1,1300 na 1,0750, dok je dolar na kunu skočio do 6,95. U odnosu na japanski jen dolar je skočio do 106,50, dok je na švicarski franak ojačao do 0,988.

Jedina valuta koja je ostala imuna na jačanje dolara, bila je britanska funta. Ona je u odnosu na dolar ojačala s 1,2350 na 1,2680. Euro je također oslabio na funtu i to s 0,9020 na 0,8570. Naravno, kuna je pratila trend  eura te je na funtu oslabila s 8,321 na 8,757. Analitičari smatraju da će Velika Britanija dobiti jakog partnera u novom predsjedniku SAD-a zbog čega bi pregovori oko „Brexita“  mogli biti blaži. Pored toga, euro je pod dodatnim pritiskom zbog skorog referenduma u Italiji oko ustavnih reformi, čiji neuspjeh bi mogao dovesti do novih parlamentarnih izbora.

Volatilnost sa svjetskih tržišta nije se prelila na domaće devizno tržište, barem kada je riječ o euru i kuni. Tečaj je i dalje unutar raspona 7,50-7,52.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...