Indeksi treći tjedan zaredom u zelenom, likvidnost oslabila


Domaće tržište kapitala je prošli tjedan nastavilo s pozitivnim kretanjima dioničkih indeksa, dok je likvidnost oslabila.

Indeks CROBEX je zabilježio tjedni rast od 0,7 posto te je zaključio na 1.992,49 bodova, što je njegov treći uzastopni tjedan rasta, dok je uži indeks CROBEX10 ojačao 0,67 posto. Od sektorskih indeksa, dobitnike je predvodio indeks građevinskog sektora, koji je uzletio 6,6 posto, dok je u crvenom zaključio jedino indeks transportnog sektora, i to s padom od 2,6 posto.

Ukupno je protrgovano 42,5 milijuna kuna, što odgovara prosječnom dnevnom prometu od  8,5 milijuna kuna. Najviše se trgovalo dionicama Hrvatskog Telekoma, koje su na prometu od 6,3 milijuna kuna ojačale 0,5 posto. Likvidne su bile i dionice Valamar Riviere s prometom od 5,1 milijun kuna te rastom cijene od 2,4 posto, a slijede ih dionice Jamnice, čija je cijena ostvarila tjedni rast od 0,7 posto na prometu od 2,7 milijuna kuna. Među milijunašima valja još izdvojiti i dionice Zagrebačke banke, s prometom od 2,6 milijuna kuna te rastom cijene od 3,6 posto, dok su dionice Podravke oslabile 0,5 posto na prometu od 2 milijuna kuna.

Najveći tjedni rast su ostvarile dionice Instituta IGH, koje su uzletjele 78,2 posto, a slijede ih dionice Hidroelektre niskogradnje, s rastom cijene od 68,2 posto, te dionice Vupika, koje su ojačale 12,6 posto.

S druge strane, loše izvedbe su imale dionice Jadroplova, koje su potonule 14,8 posto, SNH Gama, s padom cijene od 12,3 posto, te dionice Uljanik plovidbe, čija je cijena oslabila 11,5 posto.

Pozitivna cjenovna kretanja na inozemnim burzama

Na inozemnim burzama su proteklog tjedna bila zabilježena pozitivna cjenovna kretanja, pri čemu su svi dionički indeksi na Wall Streetu dosegnuli rekordnu razinu. Dow Jones Industrial Average Indeks je ojačao 1,5 posto, dok je S&P indeks zabilježio tjedni rast od 1,4 posto. Europske su dionice pak dosegle jednomjesečni maksimum te su zabilježile najdulje razdoblje rasta od srpnja ove godine, iako se Euro Stoxx 600 indeks još uvijek nalazi na razinama ispod onih koje je bilježio prije izglasavanja Brexita. Londonski FTSE te pariški CAC40 su ojačali 1 posto, dok je frankfurtski DAX zabilježio rast od 0,3 posto.

Najveći pokretač pozitivnog sentimenta na globalnim burzama su očekivanja kako će predsjednički mandat Donalda Trumpa obilježiti niži korporativni porezi u SAD-u te pojačana infrastrukturna potrošnja.

Od makroekonomskih objava, ovaj tjedan se očekuje objava ekonomskog sentimenta u Italiji, indeks potrošačkih cijena u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Sloveniji, BDP za treći kvartal u Francuskoj, dok će iz Japana pristizati podaci s tržišta rada te podaci o proizvodnji. U SAD-u će u fokusu biti objave o proizvodnoj aktivnosti koje objavljuje Dallas, zatim podaci s tržišta rada te tržišta nekretnina, dok se u Kini očekuje objava indeksa menadžera nabave za proizvodnju.

*Autorica komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...