Indeksi nastavili pozitivan niz, likvidnost visoka zahvaljujući blok transakciji


Trgovanje na Zagrebačkoj burzi je prošli tjedan bilo obilježeno velikom blok transakcijom dionicom Liburnia Riviera Hotela, a vladao je i pozitivan sentiment te su indeksi kraj tjedna dočekali u pozitivnom teritoriju.

Indeks CROBEX je ostvario drugi tjedni rast za redom, te je ojačao 0,8 posto na 1.978,6 bodova, što je njegova najviša razina u posljednjih mjesec dana, dok je uži indeks CROBEX10 ojačao 0,9 posto na tjednoj razini. Od sektorskih indeksa, najviše je prošli tjedan profitirao indeks transportnog sektora koji je zabilježio rast od 3,1 posto, dok je na strani gubitnika prvi bio indeks sektora industrije s padom vrijednosti od 0,7 posto.

Ukupno je protrgovano 137,9 milijuna kuna, što odgovara prosječnom dnevnom prometu od 28 milijuna kuna. Trgovanje je bilo obilježeno blok transakcijom dionicama Liburnia Riviera Hotela vrijednom 82,5 milijuna kuna kojom je Allianz ZB društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondom za račun AZ obveznih mirovinskih fondova kategorije A i B kupio 23,900 dionica od ICF-a. U redovnom trgovanju, najlikvidnije izdanje su bile dionice Imperiala, čija je cijena na prometu od 9,6 milijuna kuna ojačala 1,1 posto. Vrlo likvidne su bile i dionice Valamar Riviere, s prometom od 8,5 milijuna kuna te rastom cijene od 5,4 posto, a slijede ih povlaštene dionice Adrisa koje su na prometu od 4,9 milijuna kuna zabilježile rast vrijednosti od 0,4 posto, te dionice Hrvatskog Telekoma, s prometom od 4,6 milijuna kuna i neznatnim padom vrijednosti od 0,01 posto.

Titulu dobitnika tjedna su pokupile dionice Jadroplova, koje su uzletjele 21,7 posto, a izvrsne cjenovne izvedbe su imale i dionice Uljanik plovidbe, s rastom cijene od 14,8 posto, te dionice Zvijezde, koje su ojačale 8,1 posto.

Na strani gubitnika, FTB Turizam je potonuo 10,9 posto, dok su Đuro Đaković i Petrokemija oslabile redom 6,3 posto i 4,4 posto.

Mješovite izvedbe na globalnim burzama

Globalne burze su svjedočile mješovitim izvedbama. Američko tržište kapitala je zaključilo tjedan u zelenom teritoriju, i to drugi tjedan za redom, uslijed nagađanja kako će novoizabrani američki predsjednik Donald Trump provesti fiskalne poticaje koji će potaknuti oštar ekonomski rast. Tako je Dow Jones Industrial Average Indeks ojačao 0,1 posto, dok je S&P indeks zabilježio rast od 0,8 posto, pri čemu su rastu pridonijele prvenstveno dionice iz financijskog sektora i sektora industrije. Predsjednica FED-a Janet Yellen je najavila kako je američka središnja banka vrlo blizu podizanju kamatnih stopa, što pomaže oporavku dolara, koji je na svojoj najvišoj razini od veljače.

Europska tržišta su bilježila mješovite izvedbe. Euro Stoxx 50 indeks je tjedan završio s padom od 0,3 posto, pri čemu su dionice proizvođača sirovina povukle indeks prema dolje nakon što je Mario Draghi nagovijestio kako europske ekonomije još uvijek nisu dovoljno jake te da trebaju monetarne stimulanse. Talijanski FTSE MIB je potonuo 3,3 posto, španjolski IBEX 35 0,2 posto, dok je njemački DAX oslabio blagih 0,03 posto. S druge strane, britanski FTSE 100 je ojačao 0,7 posto, dok je francuski CAC 40 zabilježio rast od 0,3 posto.

U tjednu pred nama, kretanja tržišta će usmjeravati makroekonomske objave. Iz Japana će pristizati objave o industrijskoj proizvodnji te indeksu potrošačkih cijena, dok će u SAD-u u fokusu biti objave o narudžbama dobara, kao i podaci s američkog tržišta rada i nekretnina. U Europi se očekuju objave o povjerenju potrošača za Eurozonu, podaci o industrijskoj proizvodnji za niz zemalja, te objave BDP-a za treći kvartal u Njemačkoj i Britaniji. U Hrvatskoj se u srijedu očekuje objava stope nezaposlenosti.

*Autorica komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...