Vrijednost njemačkog IFO indeksa na visokih 110,5 bodova


Njemački IFO indeks poslovnog povjerenja za listopad na najvišoj je razini u posljednje dvije i pol godine. Vrijednost indeksa je na 110,5 bodova. Smatra se da je IFO indeks vrlo pouzdan kratkoročni indikator kretanja proizvodnje. PMI (Purchasing Managers Index) indeksi eurozone za prerađivačku industriju, te onaj koji se odnosi na uslužni sektor u listopadu su porasli. Indeks koji se odnosi na prerađivačku industriju dosegnuo najvišu razinu u zadnje 2 i pol godine od  53,3 boda, a za uslužni sektor najvišu vrijednost u zadnjih 9 mjeseci od 53,5 boda. Inače, svaka vrijednost PMI-a iznad 50 bodova implicira rast u nadolazećim mjesecima.

Tečaj eura i dolara se tijekom prošlog tjedna kretao unutra raspona 1,0950 do 1,0850. Bruto društveni proizvod je u SAD-u tijekom trećeg kvartala povećan za 2,9 posto, što je bilo nešto više od očekivanih 2,6 posto. Zabrinjava segment osobne potrošnje koja je manja od očekivanja, te indeks povjerenja potrošača čija je vrijednost također bila nešto niža.

Bruto društveni proizvod je u Velikoj Britaniji tijekom trećeg kvartala povećan za 0,5 posto, dok je tržište očekivalo rast od 0,1 posto. Stoga slab rast ne bi trebao biti argument u rukama Središnje banke Engleske kod odlučivanja o spuštanju kamatne stope na funtu. Funta se na euro kretala unutar raspona 0,89 do 0,90. U odnosu na dolar funta se trgovala oko tečaja 1,22.

Japan se i dalje bori s inflacijom. Ekspanzivna monetarna politika još uvijek nije rezultirala rastom cijena. Štoviše, one su tijekom rujna na godišnjoj razini pale za 0,5 posto. Vrijednost japanskog jena nije se značajnije mijenjala, na euro je 115,00, dok se u odnosu na dolar trguje oko 105,00.

Na domaćem tržištu i dalje je vrlo mirno. Euro i kuna se trguju unutar uskog raspona 7,50–7,51.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...