Prekinut pozitivni niz na Zagrebačkoj burzi


Nakon dugog pozitivnog niza, hrvatsko tržište kapitala je protekli tjedan uzelo predah od intenzivnog rasta u posljednjih nekoliko mjeseci.

Indeks CROBEX je prošli tjedan zaključio s padom vrijednosti za 0,98 posto na 1.972,42 bodova, što je njegov prvi pad nakon devet uzastopnih tjedana rasta. Iako su se na početku tjedna nastavila pozitivna kretanja, pri čemu je indeks premašio i psihološku granicu od 2.000 bodova po prvi put nakon ožujka 2013. godine, prodajni pritisci uslijed kapitaliziranja dobiti krajem tjedna su prevagnuli. Posebno se to odnosi na blue chip dionice, koje imaju i najveću težinu u indeksima, pa je indeks blue chip izdanja CROBEX10 zabilježio i lošiji tjedni rezultat, izgubivši 1,69 posto vrijednosti na 1.148,90 bodova. S druge strane, indeks šireg tržišta CROBEXplus je porastao za 0,90 posto na 1.169,01 bodova, a rast su ostvarili i svi sektorski indeksi, ponajviše CROBEXtransport s dobitkom od 4,3 posto te CROBEXkonstrukt s plusom od 2,91 posto.

Likvidnost tržišta je također nešto oslabile u odnosu na tjedan ranije, te je ukupni dionički promet ostvaren u iznosu od 47,7 milijuna kuna, odnosno oko 9,5 milijuna kuna prosječnog dnevnog prometa, što je najmanja razina likvidnosti u zadnjih sedam tjedana. Najveći tjedni promet, i to veći od sedam milijuna kuna, su ostvarile dionice Valamar Riviere, koje su dobitkom od 0,43 posto na 35,15 kuna bile jedan od rijetkih blue chip-ova s pozitivnim ishodom tjedna.  Po prometu su uslijedile dionice Jadranskog Osiguranja s više od šest milijuna kuna, uz pad cijene za 3,72 posto na 2.800,00 kuna.

Među dobitnicima su se posebno istaknule dionice Atlantske Plovidbe, koje su uzletjele više od 20 posto na 240,00 kuna, a tijekom tjedna su dosegnule i svoj 15-mjesečni maksimum. Dobrim izvedbama mogu se pohvaliti i dionice Peveca koje su uzletjele 11,88 posto na 179,00 kuna, zatim dionice Jamnice, koje su skočile 7,18 posto na 132.900,00 kuna i Auto Hrvatska s dobitkom od 5,48 posto na 770,00 kuna te Maistra s plusom od 2,30 posto na 255,76 kuna. S druge strane, gubitnike među aktivnijim izdanjima su predvodile redovne dionice Adrisa, koje su potonule više od 6 posto na 591,01 kuna, dok su povlaštene dionice Adrisa izgubile 3,75 posto vrijednosti na 462,00 kuna.

Na stranim burzama se također trgovalo opreznije. Razlog za to su ponajprije podaci o rastu kineskog izvoza i uvoza koji su bili lošiji od očekivanja i mogu biti znak usporavanja globalnog ekonomskog rasta, kao i slabiji početak sezone poslovnih rezultata u Americi, koji može dovesti u pitanje trenutne razine vrednovanja dioničkog tržišta. Tako su američki indeksi izgubili na vrijednosti i drugi tjedan zaredom, pri čemu je Dow Jones oslabio za 0,6 posto, a S&P500 pao za 1 posto. Na europskim burzama je raspoloženje bilo tek donekle bolje, s obzirom da je londonski FTSE izgubio oko 0,5 posto, a pariški CAC i frankfurtski DAX porasli za 0,5 posto, odnosno 0,9 posto. Burzovna kretanja u nadolazećem tjednu će vjerojatno velikim dijelom biti određena nastavkom objave poslovnih rezultata kompanija, ali i novostima iz monetarne sfere, s obzirom da se očekuju novosti s novog sastanka ECB-a,  te makroekonomskim objavama, među kojima se ističe objava rasta kineskog BDP-a u trećem kvartalu.

*Autor komentara je Anto Augustinović, analitičar Erste banke

 

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...