Oprezno trgovanje pod utjecajem objava korporativnih rezultata


Cjenovna kretanja na Zagrebačkoj burzi prošli su tjedan bila pod utjecajem objave rezultata kompanija za treće tromjesečje. Tako je dionički indeks CROBEX nakon dva uzastopna tjedna pada zabilježio tjedni rast od 0,2 posto zaključivši na 1.964,41 bodova, dok je uži indeks CROBEX10 ojačao na tjednoj razini 0,4 posto. Od sektorskih indeksa, najviše je profitirao indeks prehrambenog sektora s tjednim rastom od 2,2 posto, dok je najveći tjedni pad zabilježio indeks sektora industrije, koji je potonuo 1,5 posto.

Trgovanje je bilo nešto opreznije zbog objave rezultata kompanija pa su prometi oslabili u odnosu na tjedan ranije te je prosječni dnevni promet iznosio svega 10,7 milijuna kuna. U fokusu investitora su bile prvenstveno dionice Valamar Riviere, koje su na tjednom prometu od 10,9 milijuna kuna oslabile 1 posto, a slijede ih dionice Hrvatskog Telekoma čija je cijena uzletjela 2,6 posto na tjednom prometu od 7,6 milijuna kuna. Aktivnije su bile i dionice Atlantske plovidbe s prometom od 4,1 milijuna kuna i rastom cijene od 1,8 posto, te povlaštene dionice Adrisa, koje su na prometu od 3,2 milijuna kuna zaključile uz nepromijenjenu cijenu.

Uvjerljivi dobitnik tjedna su bile dionice Tekstilprometa, koje su uzletjele 21,2 posto, a slijede ih dionice Vupika, Auto Hrvatske i Zvijezde, s tjednim porastima od 9,1 posto, 6,3 posto i 6,1 posto.

Među gubitnicima, prvo ime je bila dionica Jadroagenta, koja je oslabila 10,4 posto. Loše tjedne izvedbe su imale i dionice Janafa, čija je cijena potonula 4,5 posto, te dionice RIZ-Odašiljača, Petrokemije i Luke Ploče, s tjednim padovima od 4 posto, 3,9 posto i 3,5 posto.

Globalne burze su prošli tjedan imale mješovite izvedbe. Na američkom tržištu Dow Jones Industrial Average indeks je ojačao blagih 0,1 posto, dok je S&P 500 indeks tjedan zaključio s padom od 0,7 posto na najnižu razinu u posljednjih šest tjedana, nakon što je FBI otvorio istragu o tome kako je predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton koristila privatnu elektroničku poštu. Naime, tržište se kladi u njenu pobjedu na predsjedničkim izborima, pa svaka nova vijest koja narušava predviđanja izaziva negativne reakcije na tržištima. U fokusu investitora će ovaj tjedan biti sastanak FED-a koji se održava u srijedu. Investitori ne očekuju podizanje kamatnih stopa ovaj tjedan bez obzira na rastuće makroekonomske pokazatelje koji su objavljeni u petak. Američki BDP je porastao 2,9 posto na godišnjoj razini te je premašio prognozu od 2,5 posto rasta i više nego udvostručio rast u odnosu na prošli kvartal. No, s obzirom da su predsjednički izbori 8. studenog, FED će vjerojatno podizanje kamatnih stopa odgoditi za prosinac. Također, ovaj tjedan se sastaju i britanska i japanska središnja banka, te se predviđa kako one neće mijenjati kamatne stope.

U Europi je također vladao pozitivan sentiment, u prvom redu su indeksi rasli zbog rezultata banaka za treći kvartal 2016., koji su nadmašili očekivanja. Euro Stoxx 50 je ojačao 0,1 posto, a u zelenom su zaključili i francuski CAC 40 s rastom od 0,3 posto, te španjolski IBEX 35 i talijanski FTSE MIB, koji su ojačali 1,1 posto i 0,9 posto. Jedino je britanski FTSE 100 zabilježio pad od 0,3 posto.

Uz zasjedanje već spomenutih središnjih banaka, investitori će ovaj tjedan popratiti i objave makroekonomskih podataka, u prvom redu podatke o industrijskoj proizvodnji te maloprodaji u Japanu, indeks potrošačkih cijena za niz europskih zemalja, kao i objavu BDP-a za Eurozonu, dok se u Kini očekuje objava indeksa menadžera nabave za proizvodnju. U Americi se također očekuje objava  podataka o industriji,  kao i podaci s tržišta nekretnina te tržišta rada. Također, i dalje će se osluškivati i pomno pratiti svaki događaj vezan uz nadolazeće predsjedničke izbore.

*Autorica komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...