Nastavlja se izlazak investitora iz britanske valute


Nevolje po funti nastavile su se i tijekom prošlog tjedna. Investitori izlaze iz britanske valute zbog neizvjesnosti oko posljedica izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Funta je u odnosu na američki dolar na najnižoj razini u posljednjih 31 godinu. Trguje se oko 1,2350. Euro je u odnosu na funtu ojačao do 0,90, što je najviša cijena u posljednjih pet godina. U odnosu na kunu, funta se trguje oko tečaja  8,45.

Zabrinutost investitora oko njemačke Deutsche banke i potencijalne kazne od 14 milijardi dolara reflektirala se na vrijednost eura, ali i švicarskog franka. Franak je na euro ojačao do 1,0820, nakon čega se vratio iznad 1,09, zbog špekulacija da bi na nižim razinama mogla intervenirati  Središnja banka Švicarske.

Američki dolar se tijekom prošlog tjedna  kretao u odnosu na euro unutar  raspona od 1,1100-1,1250. Vrijednost ISM (Institute for Supply Management) indeksa uslužnog sektora je za rujan dosegnuo najvišu razinu u zadnjih 11 mjeseci  od 57,1 boda. Američki ISM indeks za prerađivačku industriju je također ojačao na 51,5 bod. Time je prekinut dvomjesečni pad vrijednosti indeksa. Pored toga, vrijednost indeksa je opet iznad razine od 50 bodova koja dijeli rast od pada proizvodnje. Kraj tjedna je donio podatak o zapošljavanju. Tijekom rujna je zaposleno 156,000 Amerikanaca, nešto niže od očekivanih 172,000. Pri tome je stopa nezaposlenosti povećana s 4,9 na 5,00 posto.

Na domaćem tržištu relativno miran tjedan. Tečaj eura i kune kretao se unutar raspona 7,50 do 7,52.

 

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...