Jačanje vrijednosti američkog dolara


Tjedan je bio obilježen jačanjem vrijednosti američkog dolara. Sve je izglednije da će američka središnja banka podignuti kamatu na sjednici koja se održava 14. prosinca. Trenutno se na financijskom tržištu sa 62-postotnom vjerojatnosti očekuje taj potez. Euro je u odnosu na dolar oslabio s 1,12 na 1,10. Pri tome je dolar na kunu ojačao sa 6,70 na 6,83. Industrijska proizvodnja euro zone je tijekom kolovoza u odnosu na srpanj porasla za 1,6% što je najveći rast na mjesečnoj razini u zadnjih sedam mjeseci. Na godišnjoj razini rast iznosi 1,8% što je najveći rast u zadnjih pet mjeseci. Promet u maloprodaji u SAD-u tijekom rujna je rastao po najvišoj stopi u posljednja tri mjeseca. Na mjesečnoj razini je povećan za očekivanih 0,6 posto.

Japanski jen i švicarski franak su krajem tjedna bili pod pritiskom. Razlog je podatak iz Kine o proizvođačkim cijenama, koje su po prvi puta u posljednjih pet godina porasle. U svijetu koji se bori s deflacijom i niskim kamatnim stopama ovaj podatak ohrabruje. Zbog toga su investitori bili spremni na nešto veće preuzimanje rizika. Švicarski franak se u odnosu na euro kretao oko tečaja 1,09, dok je japanski jen u odnosu na euro bio unutar raspona od 114,00 do 115,50.

Nakon što je dotakla višegodišnje dno u odnosu na euro i američki dolar, britanska funta se konsolidirala. U odnosu na euro tečaj se kretao oko 0,90, a na dolar oko 1,22. U odnosu na kunu funta vrijedi oko 8,35. Analitičari očekuju da će funta i dalje biti pod pritiskom. Očekuje se spuštanje kamatne stope. Također, predsjednik Europske komisije Donald Tusk, koji će predstavljati Bruxelles u pregovorima, izjavio je da neće biti popusta Velikoj Britaniji kod pregovora oko izlaska iz Europske unije.

Na domaćem tržištu, euro i kuna se i dalje trguju oko tečaja 7,51.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...