Indeksi rastu deveti tjedan za redom, Adris u fokusu


Na domaćem tržištu kapitala je i prošli tjedan vladao pozitivan sentiment, dionički indeksi su porasli deveti tjedan za redom, dok je ukupna likvidnost oslabila u odnosu na tjedan ranije. Indeks CROBEX je ojačao na tjednoj razini 2,6 posto na 1.992,03 boda, što je njegova najviša razina od početka travnja 2013. godine. Uži indeks CROBEX10 je zabilježio tjedni rast od 3,2 posto na 1.168,7 bodova, dok je širi indeks tržišta CROBEXplus ojačao 1,5 posto. Od sektorskih indeksa, dobitnike je predvodio indeks turističkog sektora, s tjednim rastom od 1,7 posto, dok je u crvenom teritoriju zaključio jedino indeks prehrambenog sektora, koji je na tjednoj razini oslabio 1,1 posto.

Ukupno je protrgovano 55,8 milijuna kuna, što odgovara prosječnom dnevnom prometu od 11,2 milijuna kuna. Najviše se trgovalo redovnim dionicama Adrisa, kojima je u blok transakciji protrgovano 9,1 milijun kuna, dok je u redovnom prometu njima protrgovano dodatnih 1,3 milijuna kuna, pri čemu su ojačale na tjednoj razini 6,8 posto na 630 kuna, što je njihova najviša razina još od siječnja 2008. godine.  Aktivne su bile i dionice Hrvatskog Telekoma, s tjednim prometom od 6,8 milijuna kuna te rastom cijene od 0,8 posto, a slijede ih dionice Valamar Riviere, koje su na prometu od 5,9 milijuna kuna ojačale 2,9 posto na 35 kuna. Među milijunašima valja spomenuti i povlaštene dionice Adrisa, čija je cijena uzletjela 9,7 posto na najvišu razinu od siječnja 2008. od 480 kuna, nakon novinskih natpisa kako se Adris Grupa već iduće godine sprema za izlazak na Londonsku burzu.

Time su povlaštene dionice Adrisa pokupile titulu dobitnika tjedna, a od likvidnijih izdanja dobre rezultate su imale i dionice Bc Instituta, s tjednim rastom od 9,6 posto, te dionice Maistre i Zagrebačke banke koje su na tjednoj razini redom ojačale 6,8 posto i 6 posto.

Na strani gubitnika prošli tjedan je prvo ime bila dionica Varteksa, s padom cijene od 5,8 posto, a slijede je dionice Peveca, Ingre i Dukata, s tjednim padovima od 5,3 posto, 5,2 posto i 4 posto.

Globalne burze su prošli tjedan uglavnom bilježile negativna kretanja. Američko tržište je prošli tjedan zabilježilo prvi tjedni pad u posljednja četiri tjedna trgovanja, pri čemu je Dow Jones Industrial Average indeks oslabio 0,4 posto, dok je S&P indeks izgubio 0,7 posto na vrijednosti. Razlog negativnih kretanja su podaci s američkog  tržišta rada, koji pokazuju nastavak rasta, pa su investitori povećali svoja očekivanja da će FED povećati kamatne stope u prosincu. Očekivanja investitora za povećanjem kamatnih stopa u prosincu su se povećala s prošlotjednih 53 posto na 64 posto, dok su šanse za povećanjem kamatnih stopa u studenome sada 17 posto.

Europska tržišta su prošli tjedan imala mješovite izvedbe. Tako je Euro Stoxx 50 indeks oslabio 0,1 posto, dok je britanski FTSE100 indeks ojačao 2,1 posto nakon što je britanska funta potonula na 31-godišnji minimum u odnosu na američki dolar. U zelenom su zaključili i francuski CAC40, njemački DAX te talijanski FTSE MIB, koji su ojačali redom 0,04 posto, 0,8 posto te 0,03 posto. Ostala europska tržišta su negativno reagirala na povećanje špekulacija za FED-ovim povećanjem kamatnih stopa pa je tako španjolski IBEX35 potonuo 1,8 posto.

U ovom tjednu će se od makroekonomskih objava popratiti podaci s američkog tržišta rada, podaci o industrijskoj proizvodnji, indeksi potrošačkih i proizvođačkih cijena  za niz europskih zemalja, Ameriku te Japan i Kinu. U Njemačkoj će pak u fokusu biti objava ZEW indikatora trenutne situacije.  Uz to, u fokusu investitora će biti i nadolazeće objave financijskih rezultata američkih kompanija, a popratit će se i događaji vezani uz američke predsjedničke izbore.

*Autorica komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...