Indeksi nastavili pozitivan niz osmi uzastopni tjedan


Na Zagrebačkoj burzi prošli je tjedan vladao pozitivan sentiment, indeksi su porasli osmi uzastopni tjedan, dok je likvidnost snažno ojačala na krilima OTC i blok transakcija. Indeks CROBEX je zaključio na 1.941,32 boda, što predstavlja tjedni rast od 0,2 posto. Uži indeks CROBEX10 je ojačao 0,3 posto, a od sektorskih indeksa je najbolju tjednu izvedbu imao indeks građevinskog sektora, s rastom od 6,8 posto, dok su u crvenom zaključili indeks transportnog i prehrambenog sektora, s padovima od 2,9 posto i 0,4 posto.

Ukupno je protrgovano 146,6 milijuna kuna, što odgovara prosječnom dnevnom prometu od 23,1 milijun kuna,od čega je 55,7 milijuna kuna protrgovano na OTC tržištu, dok je 17,6 milijuna kuna ostvareno u blok transakcijama. U tjednu obilježenom trgovanjem na OTC tržištu, najveći promet su ostvarile dionice Zvijezde, kojima je u OTC transakciji protrgovano 29,2 milijuna kuna, a slijede ih dionice Jamnice, kojima je protrgovano na OTC tržištu 25 milijuna kuna. Likvidne su bile i povlaštene dionice Adrisa, koje su u blok transakciji ostvarile promet od 15,4 milijuna kuna. Od blok transakcija valja spomenuti još dionice Leda, kojima je protrgovano 2,2 milijuna kuna. U redovnom trgovanju, daleko najlikvidnije izdanje su bile dionice Valamar Riviere, čija je cijena na prometu od 13,7 milijuna kuna, ojačala 2,5 posto na tjednoj razini. Vrlo aktivne su bile i dionice Hrvatskog Telekoma s prometom od 11,8 milijuna kuna te tjednim padom cijene od 0,4 posto.Među milijunašima valja spomenuti i povlaštene dionice Adrisa, s prometom od 3,5 milijuna kuna i rastom cijene od 0,6 posto, zatim dionice Atlantic Grupe,koje su na prometu 3,4 milijuna kuna oslabile 0,3 posto, dok su dionice AD plastika, ojačale 3,2 posto na prometu od 3,4 milijuna kuna nakon što je kompanija objavila da je nominirana za proizvodnju rukohvata za Volkswagen.

Od likvidnijih izdanja, najveći tjedni dobitak su ostvarile dionice Ingre, čija je cijena uzletjela 10,8 posto, a dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Saponije, Janafa i Čakovečkih mlinova, koje su ojačale redom 10,1 posto, 6,3 posto i 5,8 posto.

S druge pak strane, među gubitnicima je prvo ime bila dionica Jamnice,koja je potonula 10,1 posto, a slijede je dionice Peveca i Brodogradilišta Viktor Lenac, s padovima od 7,7 posto i 4,8 posto.

Globalne burze su prošli tjedan imale mješovite izvedbe, pri čemu je američko tržište zaključilo u pozitivnom teritoriju, dok su europska tržišta uglavnom bilježila negativna kretanja indeksa. Američki Dow Jones Industrial Average indeks je ojačao 0,3 posto, dok je S&P indeks porastao 0,2 posto, nakon što je Deutsche banka izvijestila kako su blizu nagodbe s američkim Ministarstvom pravosuđa, koja je gotovo u pola povoljnija nego inicijalni zahtjev, te su investitori smanjili svoju zabrinutost za zdravlje europskih banaka. Financijske dionice u sastavu S&P indeksa su nakon toga skočile najviše u osam tjedana.

Europsko tržište je reagiralo negativno na događanja vezana uz Deutsche banku,  Euro Stoxx 50 indeks je potonuo 1 posto. Najveći pad je ostvario njemački DAX, i to od 1,1 posto, a slijede ga francuski CAC90 s padom od 0,9 posto te španjolski IBEX35 i talijanski FTSE MIB koji su oslabili 0,5 posto i 0,3 posto.

U ovom tjednu će se od makroekonomskih objava popratiti podaci o proizvodnji, i to u prvom redu indeks menadžera nabave za proizvodnju za Japan, niz europskih zemalja i SAD. Investitori će i dalje fokus držati na nadolazeće predsjedničke izbore u SAD-u, kao i nadolazeće objave financijskih rezultata kompanija za treće tromjesečje, dok će se u Europi i dalje osluškivati bilo kakvi  događaji vezani za Deutsche banku.

*Autorica komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...