Drugi tjedan pada domaćeg dioničkog tržišta, HT i Adris u fokusu


Domaće tržište kapitala posljednja je dva tjedna svjedočilo realizacijama kapitalnih dobitaka, nakon dosta snažne pozitivne serije koja je uz prekide trajala od kraja lipnja. Dionički indeksi su prošli tjedan zaključili u crvenom, što je drugi uzastopni tjedan pada, pri čemu je CROBEX oslabio 0,7 posto, dok je uži indeks CROBEX10 izgubio 1,6 posto. Od sektorskih indeksa najlošiju izvedbu je imao indeks turističkog sektora s minusom od 2,5 posto, dok je dobitnike predvodio indeks transportnog sektora sa skokom od 7 posto, predvođen dobicima u brodarskom sektoru.

Prometi su nešto ojačali u odnosu na dva prethodna tjedna te je ostvaren prosječan dnevni promet od oko 13,6 milijuna kuna. Dionice Hrvatskog Telekoma i povlaštena dionica Adrisa bile su u fokusu investitora, s ukupnim prometom od 13,5 milijuna kuna i 12,9 milijuna kuna, što je činilo gotovo 40 posto prošlotjednog prometa. Dionica HT-a je pri tome oslabila 0,6 posto, dok je povlašteni Adris zabilježio pad od 2,6 posto. Po prometu je slijedila dionica Valamar Riviere, s 5,4 milijuna kuna protrgovane vrijednosti, uz pad cijene od 6,4 posto, što ju svrstava među glavne gubitnike. Nešto veći promet bilježi i dionica Atlantske plovidbe, uvjerljivog tjednog dobitnika, koja je na 4,2 milijuna kuna prometa skočila 18,8 posto.

Znatniji porasti cijena još su zabilježeni u dionicama Badel 1862, Uljanik plovidbe i Jadroagenta koje su ojačale redom 10,7 posto, 9,3 posto i 8,6 posto. Na strani gubitnika vrijedi izdvojiti dionice Vupika, Zvijezde i SNH Game, koje su tjedan zaključile s plusevima od 10,4 posto, 6,8 posto i 6,5 posto. Ovaj tjedan će većina domaćih kompanija objaviti svoja kvartalna izvješća što će u velikoj mjeri usmjeravati daljnja kretanja cijena na domaćem tržištu.

Cjenovni porasti na globalnim burzama

Globalne burze su prošli tjedan svjedočile cjenovnim porastima, koji su pogotovo bili izraženi u perifernim članicama Eurozone. Američki Dow Jones Industrial Average indeks je ojačao blagih 0,04 posto, dok je S&P 500 indeks porastao 0,4 posto, što je njegov prvi rast u zadnja tri tjedna. Europski indeksi su također bili u zelenom, uz najbolju izvedbu u ovom mjesecu. Stoxx Europe 600 indeks je zaključio 1,3 posto više nego tjedan ranije, pri čemu su dobitnike predvodili španjolski IBEX35 i talijanski FTSE MIB koji su skočili preko 3,5 posto. Sektorski su najbolju izvedbu imale dionice bankarskog sektora. Dionice potrošačkog sektora su također rasle, na krilima preuzimanja, gdje je BAT najavio ponudu za Reynolds American, dok se špekulira kako bi Time Warner mogao prihvatiti ponudu AT&T-a.

U Europi je prošli tjedan bio obilježen rezultatima i sastankom Europske središnje banke, te špekulacijama o produljenju politike kvantitativnog popuštanja. Naime predsjednik ECB-a Mario Draghi je izjavio kako neće doći do naglog prestanka programa otkupa obveznica, te je ublažio zabrinutost investitora da bi moglo doći do naglog stezanja monetarne politike.

Trenutno se nalazimo u sezoni kvartalnih rezultata, koji će svakako dati smjernice investitorima. Prema očekivanjima moglo bi se dogoditi da su zarade dionica S&P 500 indeksa porasle po prvi puta u zadnjih 18 mjeseci. Za sada je nešto više od četvrtine kompanija iz S&P 500 indeksa objavilo svoje rezultate, od kojih je čak 80 posto njih premašilo očekivanja.

Investitori će pratiti bilo kakve objave od strane predstavnika središnjih banaka, ne bi li dobili naznake daljnje monetarne politike. Također, približavaju se i predsjednički izbori u SAD-u, te će se osluškivati objave oko vjerojatnosti pobjede pojedinih kandidata. Od značajnijih makroekonomskih objava koje investitori prate, ovaj tjedan se objavljuju PMI indeksi za većinu značajnijih ekonomija, zatim povjerenje potrošača u SAD-u, te krajem tjedna podaci s tržišta rada u SAD-u. Od korporativnih rezultata koje valja popratiti svakako su Apple, Google, Coca-Cola, Ford Motor, Twitter i mnogi drugi, koji bi mogli diktirati daljnja kretanja tržišta.

*Autor komentara je Davor Špoljar, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...