Britanska funta opet pod pritiskom


Američki dolar i dalje nezaustavljivo jača. Prije tri tjedna euro je vrijedio 1,1250, dok je prošli tjedan završio ispod tečaja 1,09 na dolar. U odnosu na kunu tečaj dolara se kreće oko 6,90. Europska središnja banka na prošlotjednom sastanku nije mijenjala kamatnu stopu. Predsjednik ECB-a Draghi je na tiskovnoj konferenciji izjavio da ECB vjerojatno neće zaustaviti svoj program kupnje obveznica, zbog čega su investitori zaključili da će aktualni program trajati i nakon ožujka 2017. godine. Vjerojatnost da će američki FED podignuti kamatu na dolar u prosincu trenutno iznosi 75 posto. To bi bilo tek drugo podizanje kamate u posljednjih deset godina.

Euro je oslabio na švicarski franak i japanski jen. U odnosu na jen, euro je oslabio sa 114,50 na 113,00. Švicarski franak je ojačao na euro s 1,09 na 1,08.

Britanska funta, nakon što je u posljednja tri mjeseca oslabila 20tak posto, opet je pod pritiskom. Odnos briselske administracije prema britanskoj premijerki May je na posljednjem samitu samo potvrdio prijašnje špekulacije da će Velikoj Britaniji izlazak iz Europske unije biti vrlo bolan. Funta se u odnosu na dolar trgovala unutar raspona 1,22 do 1,23, dok se u odnosu na zajedničku europsku valutu kretala od 0,90 do 0,89. U odnosu na kunu funta se trgovala oko tečaja 8,40.

Na domaćem tržištu euro i kuna se i dalje uz vrlo niske volumene trgovanja kreću oko tečaja 7,51.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...