Tečaj eura skočio iznad razine 7,50


Tržišni akteri i dalje nisu sasvim sigurni što će FED napraviti na predstojećoj sjednici. Sudeći prema očekivanjima, tek se s 18 postotnom vjerojatnošću očekuje podizanje kamate na ovotjednoj  sjednici, a s manje od 50 posto do kraja godine. Posljednji makroekonomski podaci govore da realna ekonomija polako posustaje, odnosno ne posjeduje više onaj zamah od početka godine. Promet u maloprodaji je tijekom kolovoza bio niži od očekivanog, a s obzirom da američka ekonomija živi od potrošnje, investitori sve više sumnjaju u mogućnost podizanja kamate na dolar. Tome se još nadovezao podatak o industrijskoj proizvodnji koja je bila niža od očekivanja analitičara. Inflacija, mjerena indeksom  potrošačkih cijena, tijekom kolovoza je bila nešto viša od očekivanja. Na mjesečnoj razini rast iznosi 0,2, a na godišnjoj razini 1,1 posto. Američki dolar se u odnosu na euro trgovao unutar vrlo uskog raspona od 1,1200 do 1,1280, da bi u petak nakon objave podataka o inflaciji probio razinu 1,1200 i tjedan završio na 1,1170.

Britanska funta je u odnosu na euro oslabila s 0,8420 na 0,8540. Središnja banka Engleske je ostavila kamatnu stopu na dosadašnjih 0,25 posto, no ostavila je otvorenu mogućnost njezina smanjivanja ukoliko za to bude potrebe. Funta je na dolar oslabila s 1,3350 na 1,32.

Švicarska središnja banka je na prošlotjednoj sjednici ostavila kamatu na dosadašnjih -0,75 posto, uz standardnu izjavu kako je franak i dalje precijenjen te da će intervenirati na valutnom tržištu ukoliko za to bude potrebe. Tečaj franka se u odnosu na euro kretao unutar raspona 1,0920-1,0980.

Nešto jača potražnja za devizama na međubankarskom tržištu rezultirala je skokom tečaja eura iznad razine 7,50. Nakon što je tjedan za započeo na 7,4800, tečaj eura je porastao u petak do razine 7,5100, što predstavlja najvišu razinu u posljednja dva mjeseca.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...