Još jedan odličan tjedan na hrvatskom tržištu kapitala


Protekli tjedan je bio iznimno uspješan za dionice na hrvatskom tržištu kapitala, uz daljnji rast vrijednosti dioničkih indeksa te vrlo dobru likvidnost tržišta.

Na Zagrebačkoj burzi smo svjedočili pozitivnim kretanjima tijekom cijelog proteklog tjedna, a intenzitet rasta dioničkih indeksa se prema kraju tjedna i povećavao, što je kulminiralo snažnim skokom posljednjeg dana trgovanja. Indeks CROBEX je u petak porastao za 1,22 posto, što je njegov najveći jednodnevni dobitak u zadnjih pet mjeseci, te zaključio na 1.937,17 bodova, što je njegova najviša razina još od svibnja 2013. godine. O pozitivnom raspoloženju na burzi svjedoče i slijedeći podaci: CROBEX je rastao tijekom svih pet dana u tjednu, ukupno mu se na tjednoj razini vrijednost povećala za 3,27 posto, što je njegov najuspješniji tjedan još od siječnja 2013. godine , te ujedno sedmi uzastopni tjedan rasta.

I drugi indeksi su imali odlične izvedbe. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je u tjednu porastao za 3,02 posto te zaključio na 1.129,73 bodova, što je njegova najviša razina u više od tri godine, dok je indeks šireg tržišta CROBEXplus ojačao za 3,70 posto na 1.141,18 bodova te tako postavio svoju novu najvišu vrijednost od početka računanja u 2012. godini. Kod sektorskih indeksa, uvjerljivi dobitnik tjedna je prehrambeni CROBEXnutris, koji je uzletio 6,21 posto, a niti jedan sektorski indeks nije zabilježio pad vrijednosti. Uz to, i likvidnost tržišta se zadržala na relativno visokim razinama, te je ostvaren prosječni dnevni promet veći od 15 milijuna kuna, što ukazuje i na rast interesa za dionicama na domaćem tržištu kapitala.

Najveći promet su ostvarile dionice Hrvatskog Telekoma, i to više od 19 milijuna kuna u redovnom i blok trgovanju, i to uz rast cijene za 1,36 posto na 164,71 kuna. Po prometu su slijedile dionice kompanija iz kojih smo u posljednje vrijeme imali značajne korporativne vijesti. Prije svih se to odnosi na Imperial s prometom većim od devet milijuna kuna, čije su dionice predmetom ponude za preuzimanje od strane Valamar Riviere. Valamarove dionice, pak, su ostvarile gotovo sedam milijuna kuna prometa te su bile i jedan od najznačajnijih dobitnika tjedna sa skokom cijene za 9,43 posto na rekordnih 33,18 kuna, na krilima dobre turističke sezone, novih investicija, preuzimanja Imperiala te sklapanja suradnje s touroperatorima. Snažan tjedni rast od 5,83 posto na 381,99 kuna, njihov višegodišnji maksimum, su imale i dionice Podravke nakon objave refinanciranja kreditnih obveza po povoljnijim uvjetima, i to uz više od četiri milijuna kuna prometa.

Pozitivna kretanja protekli tjedan su dominirala i na europskim i svjetskim financijskim tržištima, a glavni razlog za to su bile novosti iz sfere monetarne politike. Ponajviše se to odnosi na prošlotjednu odluku američkih Federalnih rezervi da se kamatne stope zadrže na postojećim razinama te naznaka da bi se očekivano povećanje kamatnih stopa moglo odvijati sporijim tempom, a nove monetarne poticaje je donijela i japanska središnja banka. Burze su pozitivno reagirale na takav razvoj događaja, pa su američki indeksi S&P i Dow Jones na tjednoj razini porasli 1,2 posto, odnosno 0,8 posto, dok su najvažniji europski indeksi ostvarili osjetno veći rast, s obzirom da si i njemački DAX, i francuski CAC i londonski FTSE skočili 3 posto i više.

*Autor komentara je Anto Augustinović, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...