Dolar u odnosu na euro u rasponu od 1,1150 do 1,1250


Sukladno očekivanju većine analitičara, Američka središnja banka nije na prošlotjednoj sjednici podigla kamatu na dolar. Tri člana FOMC-a bila su za povećanje od 25 b.p. Tržište sada sa 60-postotnom vjerojatnošću očekuje podizanje u prosincu. Predsjednica Yellen izjavila je da se situacija na tržištu rada dodatno popravila te da američka ekonomija ide u dobrom pravcu. Američki dolar je nakon sjednice neznatno oslabio. Tijekom cijelog tjedna američka valuta se u odnosu na euro kretala unutar uskog raspona od 1,1150 do 1,1250. U odnosu na kunu dolar se kretao od 6,67 do 6,73.

Britanska funta tijekom rujna kontinuirano slabi. Očekivanja da će Središnja banka Engleske najvjerojatnije spustiti kamatnu stopu na funtu, kako bi se ublažile potencijalne posljedice „brexita“ na ekonomiju, pritišću britansku valutu. Euro je u odnosu na funtu prošli tjedan ojačao s 0,8550 na 0,8650. Američki dolar se u tom periodu na funtu kretao unutra raspona 1,2950 do 1,31.

Za japanski jen prošli tjedan bio je najbolji u zadnja dva mjeseca. Japanska valuta je na dolar ojačala nadomak tečaja 100,00, dok se na euro trgovala oko 113,00. Japanska središnja banka nije u potpunosti „uvjerila“ tržište u svoju ekspanzivnu monetarnu politiku. Naime, u ovom trenutku su odustali od širenja monetarne baze, već će se orijentirati na upravljanje krivuljom prinosa japanskih obveznica. Jak jen uvelike otežava provođenje ciljeva monetarne politike, pa stoga ne čude uzastopne izjave dužnosnika koji upozoravaju da će poduzeti potrebne korake kako bi se spriječilo snažnije jačanje jena.

Na domaćem tržištu, nakon što je skočio do tečaja 7,51, euro je na kunu oslabio, te je tjedan završio oko razine 7,50. Nedostatak snažnije potražnje uz još uvijek zadovoljavajuće turističke priljeve jedan su od razloga takvim kretanjima.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...