Dobre vijesti iz Hrvatske nisu utjecale na tečaj


Dobre vijesti  ovoga puta stižu iz Hrvatske. Naime, bruto društveni proizvod na godišnji razini porastao je u drugom kvartalu za 2,8% što je osjetno više od očekivanja tržišnih sudionika. Posljedica za tečaj EUR/HRK nije bilo, odnosno HRK nije zabilježila aprecijacijske pritiske. Na tjednoj bazi promatrano, tečaj EUR/HRK gotovo je nepromijenjen i nastavlja se trgovati oko razine od 7,480. Za očekivati je da se značajniji pomaci  neće dogoditi ni narednog tjedna.

Na međunarodnom tržištu tjedan je obilovao mnoštvom fundamentalnih podataka. Nakon uvjerljivog govora guvernerke Yellen od petka ranije i snažne aprecijacije USD-a, protekloga tjedna USD nije snažnije promijenio vrijednost kako u odnosu na EUR tako i na HRK. Nekoliko vrlo šarolikih podataka stiglo nam je iz SAD-a. Indeks proizvodnog sektora po prvi puta nakon dugo vremena pao je ispod razine od 50 koja razdvaja kontrakciju od ekspanzije. S druge strane pak, povjerenje potrošača nalazi se na svom višegodišnjem vrhuncu. U petak objavljen službeni podatak s tržišta rada ukazuje na otvaranje 151,000 novih radnih mjesta prošloga mjeseca u SAD-u  što je ujedno nešto slabije od očekivanih 180.000. Analitičari trenutno daju tek 20% šansi da će na ovomjesečnoj skupštini FED-a doći do povećanja referentne kamatne stope na USD.

Među valutama čija vrijednost nastavlja rasti drugi tjedan za redom je GBP. Naime, fundamentalna slika Velike Britanije i dalje ne izgleda zabrinjavajuće sa svim važnijim faktorima i dalje u porastu. GBP/HRK jutros se kreće oko 8,900.

*Autor komentara je Ivan Slamić iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...