Dioničko tržište raslo na povišenom prometu, Adris u fokusu


Domaće tržište kapitala prošli je tjedan nastavilo u zelenom teritoriju, što je njegov peti uzastopni tjedan rasta, te ujedno deseti tjedni porast u zadnjih jedanaest tjedana. Indeks CROBEX je na tjednoj razini porastao 1,51 posto, pri čemu je dosegao najvišu razinu od listopada 2014. godine, dok je uži indeks CROBEX10 zaključio tjedan s rastom od 1,3 posto. Od sektorskih indeksa najbolju je izvedbu imao indeks transportnog sektora sa skokom od 5,1 posto, dok je gubitnike predvodio indeks industrije s minusom od 0,5 posto.

Dionički promet je porastao, gdje je ukupno protrgovano oko 92 milijuna kuna, što je približno 18 milijuna kuna dnevno te ujedno najveći promet od početka lipnja i djelomične privatizacije Končar elektroindustrije. U fokusu investitora je bila redovna dionica Adrisa, koja je na 24 milijuna kuna prometa porasla 5,4 posto, što je više nego dvostruko veći promet od prvog sljedećeg pratitelja. Dionica Hrvatskog Telekoma je prikupila 11,5 milijuna kuna prometa, uz blagi porast cijene od 0,9 posto, dok je povlaštena dionica Adrisa ostvarila 8,7 milijuna kuna prometa i 3,2 posto porasta cijene. Dionicom Podravke je ostvaren promet od 6 milijuna kuna, uz rast cijene od 0,6 posto, a dionica Leda je na 5 milijuna kuna prometa ojačala 0,9 posto.

Dobitnik tjedna je dionica Medike, koja je skočila nešto iznad 10 posto, na milijun kuna prometa, a slijede ju dionice Atlantske plovidbe, Zvijezde i Tankerska Next Generation koje su ojačale redom 9,2 posto, 7,8 posto i 7,7 posto. Tržištem su prevladavali cjenovni porasti, dok se među gubitnicima izdvajaju dionice Zagrebačke burze i Hotela Maestral. Nakon što se u tjednu ranije po prvi puta počelo trgovati dionicom Zagrebačke burze, uz znatan skok cijene, prošli tjedan je ipak donio korekciju i to od čak 29 posto. U stopu je prati dionica Hotela Maestral, koja je potonula 27 posto, nakon što je kompanija objavila kako nije stigla nijedna ponuda na privatizacijski natječaj koji je raspisao CERP. Od gubitnika vrijedi još izdvojiti dionice Hotela Haludovo, Badela 1862 i Peveca koji su oslabili redom 15,6 posto, 15,3 posto i 13,1 posto. Dionica Badela 1862 je zabilježila prodajne pritiske nakon objave kako je Meteor stekao kontrolu nad 67 posto svih tražbina u postupku predstečajne nagodbe, dok su investitori u dionice Peveca loše reagirali na vijest o promjenama u upravi i nadzornom odboru društva.

Globalne burze su prošli tjedan svjedočile cjenovnim rasprodajama, koje su pogotovo bile izrađene u SAD-u.  Američki Dow Jones Industrial Average indeks je pao 2,2 posto, dok je S&P 500 indeks oslabio 2,4 posto. Europski indeksi su također bili u crvenom, gdje je Stoxx Europe 600 indeks zaključio 1,4 posto niže, dok je gubitnike predvodio britanski FTSE100 s minusom od 1,7 posto. Iako je ostavila prostora za dodatno labavljenje monetarne politike, Europska središnja banka je ipak prošli tjedan zadržala temeljnu kamatnu stopu te se suzdržala od produljenja programa otkupa vrijednosnih papira, što je negativno iznenadilo investitore. Pojedini članovi američkog FED-a su također davali izjave kako se ne bi trebalo previše čekati sa podizanjem kamatnih stopa, što je dodatno uznemirilo investitore.

Ovaj tjedan će obilježiti nekoliko makroekonomskih objava gdje vrijedi istaknuti ZEW indikator trenutne situacije i ekonomskih očekivanja u Europi, industrijsku proizvodnju u Eurozoni za srpanj, te isti indikator u SAD-u za kolovoz, kao i podatke o maloprodaji u SAD-u. I dalje će se osluškivati bilo kakvi signali iz središnjih banaka oko naznaka monetarnih mjera ili pak mogućeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u.

*Autor komentara je Davor Špoljar, analitičar Erste banke

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...