Dioničko tržište i četvrti tjedan u plusu, likvidnost porasla


Domaće tržište kapitala je prošli tjedan nastavilo u zelenom teritoriju, što je njegov četvrti uzastopni tjedan rasta. Indeks CROBEX je na tjednoj razini ojačao 0,84 posto, što je njegov deveti tjedan rasta u zadnjih deset trgovinskih tjedana, pri čemu je dosegao najvišu razinu od studenog 2014. godine. Uži indeks CROBEX10 je također tjedan zaključio u zelenom, i to s porastom od 1,5 posto, dok je od sektorskih indeksa najbolju izvedbu imao indeks prehrambenog sektora s plusom od 1,3 posto.

Likvidnost je ojačala na tjednoj razini, te smo svjedočili nešto življem trgovanju. Ukupno je prikupljeno oko 49 milijuna kuna, što je u prosjeku oko 10 milijuna kuna dnevno, te ujedno najveća tjedna likvidnost od sredine lipnja. U fokusu investitora je bila dionica Hrvatskog Telekoma, koja je prikupila čak 9,4 milijuna kuna redovnog prometa te dodatnih 4,2 milijuna kuna u blok prometu, uz rast cijene od oko 6 posto. Po prometu slijede dionice Adrisa, i to povlaštena s 3,7 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 0,5 posto, te redovna s 3,2 milijuna kuna i 0,8 posto rasta cijene. Dionica Optime Telekoma se također našla u fokusu investitora, s 2,9 milijuna kuna prometa i skokom cijene od gotovo 30 posto, što je posljedica medijskih napisa o konsolidaciji u telekom sektoru. Prošli tjedan počelo se trgovati i dionicom Zagrebačke burze, koja je u prvom tjednu trgovanja prikupila čak 1,6 milijuna kuna prometa.

Dobitnik tjedna je dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, koja je uzletjela 48 posto, nakon vijesti o zaključenju ugovora o petogodišnjoj obnovi zapovjednog broda Američke ratne mornarice. Među dobitnicima vrijedi izdvojiti i već spomenutu dionicu Optime Telekoma sa skokom cijene od gotovo 30 posto,kao i dobitke u dionicama Instituta IGH, Zvijezde i Auto Hrvatske, i to redom od 21 posto, 18 posto i 13 posto. Institut IGH je prošli tjedan objavio izvješće u ispunjavanju plana predstečajne nagodbe, dok je dionica Auto Hrvatske pozitivno reagirala na vijest o sklopljenom ugovoru za uvoz MAN vozila za Bosnu i Hercegovinu.

Na strani gubitnika, najveći pad cijene je zabilježen u dionici Đuro Đaković Holdinga i to od 8,3 posto, kao posljedica realizacije dobitonosnih zarada iz tjedna ranije. Vrijedi istaknuti padove cijena u dionici Atlantske plovidbe, koja je oslabila 4,2 posto, kao i gubitke u dionicama Arenaturista i Ingre od 3,9 posto i 3,2 posto.

Globalne burze su prošli tjedan imale uglavnom pozitivne izvedbe. Američki Dow Jones Industrial Average indeks i S&P indeks su ojačali 0,5 posto, i time prekinuli dvotjednu seriju pada. Porast je uglavnom došao krajem tjedna, kada su objavljeni podaci s tržišta rada u SAD-u, koji su bili nešto lošiji od očekivanja, što je među investitorima povećalo očekivanja da FED ipak neće žuriti s podizanjem kamatnih stopa. Na europskim tržištima smo svjedočili i snažnijim porastima, gdje je Euro Stoxx 50 indeks ojačao 2,3 posto. Periferne članice Eurozone su imale pogotovo dobar tjedan, gdje je talijanski FTS MIB indeks porastao 2 posto, španjolski indeks IBEX35 oko 2,9 posto, dok je francuski CAC40 indeks zaključio tjedan 2,3 posto u zelenom teritoriju.

U ovom tjednu će investitori nastaviti pratiti makroekonomske objave, koje počinju s objavom PMI indeksa za niz europskih zemalja i samu Eurozonu, što bi moglo dati naznake zdravlja ekonomija u Europskoj Uniji. I dalje će se pratiti bilo kakvi signali iz FED-a oko mogućeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u.

*Autor komentara je Davor Špoljar, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...