Američki dolar oslabio u odnosu na euro


Makroekonomski pokazatelji i dalje snažno utječu na kretanje vrijednosti dolara. Nešto lošiji indeks aktivnosti uslužnog sektora bio je dovoljan da investitori krenu u prodaju američke valute te je dolar tijekom prošlog tjedna oslabio u odnosu na euro s 1,1150 na 1,1330. Aktivnost uslužnog sektora u SAD-u je tijekom kolovoza bila na najnižoj razini u posljednjih šest godina. Slično se događa i u  proizvodnom sektoru zbog čega se investitori pitaju koliko je u ovom trenutku američko gospodarstvo doista snažno. Samim time, očekivanja o podizanju kamatne stope na dolar su dodatno smanjena. Trenutno se na financijskom tržištu s 28 postotnom vjerojatnošću očekuje podizanje kamate na sjednici 21. rujna. Dolar je krajem tjedna pronašao podršku nakon što je član upravnog odbora FED-a s pravom glasa Rosengrena (Boston) rekao da je američka ekonomija u stanju pune zaposlenosti te bi zbog toga trebalo podignuti kamatnu stopu.

Japanski jen je u odnosu na dolar tijekom prve polovice prošlog tjedna ojačao sa 104,00 na 101,50, da bi tjedan završio oko tečaja 102,00. Na vrijednost japanske valute najveći utjecaj imaju očekivanja oko uvođenja novih mjera monetarne politike. Za sada Središnja banka Japana samo usmeno uvjerava sudionike na tržištu da će dodatno popustiti svoju monetarnu politiku. Pojedini analitičari smatraju kako će pričekati sljedeću sjednicu FED-a. Ukoliko FED iznenadi tržište, japanski jen će zasigurno oslabiti na dolar.

Na prošlotjednoj sjednici Europske središnje banke, predsjednik Draghi nije rekao ništa neočekivano, niti novo. Za sada ESB ne planira uvoditi nove mjere. Prva reakcija tržišta bila je blago jačanje eura iznad 1,13, nakon čega se vrlo brzo vratio tamo gdje je bio prije objave rezultata sjednice.

Nakon intervencije HNB-a, tečaj eura i kune nije se dugo zadržao iznad razine 7,50. Nedostatak značajnije potražnje za devizama, uz stalan priljev „turističkih“ deviza, rezultirao je jačanjem kune. Euro je na kunu oslabio do razine 7,48. Na toj razini je HNB zadnji puta intervenirala.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...