CROBEX na najvišoj razini od listopada 2014.


Domaće tržište kapitala prošli je tjedan nastavilo s pozitivnim kretanjima dioničkih indeksa, dok je likvidnost oslabila u odnosu na tjedan ranije. Indeks CROBEX je na tjednoj razini ojačao 1,3 posto, što je njegov šesti uzastopni tjedni porast, pri čemu je dosegao najvišu razinu od listopada 2014. Uži indeks CROBEX10 je zabilježio rast od 1,6 posto, dok je od sektorskih indeksa najbolju izvedbu imao indeks građevinskog sektora s plusom od 6,1 posto, a u crvenom je jedino zaključio indeks transportnog sektora, koji je oslabio 4,5 posto.

U tjednu je ukupno prikupljeno 81,9 milijuna kuna, oko 2 milijuna manje nego tjedan prije, što odgovara prosječnom dnevnom prometu od gotovo 16,4 milijuna kuna.

Daleko najlikvidnije su bile dionice Hrvatskog Telekoma, koje su na tjednom prometu od 18,7 milijuna kuna uzletjele 4 posto na 162,5 kuna. Aktivne su bile i dionice Valamar Riviere, čija je cijena porasla 5,3 posto na prometu nešto manjem  od 9 milijuna kuna. Među milijunašima valja spomenuti i dionice Zagrebačke banke s prometom od 5,2 milijuna kuna i rastom cijene od 9,2 posto, te dionice AD Plastika koje su ostvarile 3,9 milijuna kuna prometa i povlaštene dionice Adrisa,koje su uz 3,5 milijuna kuna prometa u redovnom trgovanju ostvarile dodatnih 3,9 milijuna kuna u blok transakciji.

Dobitnik tjedna je bila dionica Optima Telekoma, čija je cijena uzletjela 21,8 posto, a dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Zvijezde, Ingre i Belja koje su ojačale redom 10,7 posto, 9,8 posto te 7,4 posto.

Na strani gubitnika prvo ime je dionica Uljanik plovidbe koja je potonula 9,3 posto, a slijede dionice Atlantske plovidbe, Sunčanog Hvara i Zagrebačke burze s cjenovnim padovima od 6,3 posto, 4,5 posto i 4,4 posto.

Američko tržište u pozitivnom, a europska u negativnom teritoriju

Globalne burze su prošli tjedan imale mješovite izvedbe, pri čemu je američko tržište zaključilo u pozitivnom teritoriju, dok su europska tržišta bilježila negativna  kretanja indeksa. Američki Dow Jones Industrial Average indeks je ojačao 0,2 posto, dok je S&P indeks porastao za  0,5 posto, prvenstveno zahvaljujući rastu vrijednosti dionica Applea nakon predstavljanja najnovije verzije iPhona.

Na europskom tržištu, Euro Stoxx 50 indeks je potonuo 3,9 posto na svoju najnižu razinu u posljednjih šest tjedana. Najveći pad  je zabilježio talijanski FTSE MIB indeks, koji je izgubio 5,6 posto, a među glavnim gubitnicima su bili  i španjolski indeks IBEX35, francuski CAC40 te njemački DAX, koji su redom oslabili 4,3 posto, 3,5 posto te 2,8 posto. Glavni okidač takvih kretanja bio je pad vrijednosti europskih banaka. Do toga je došlo nakon što je Deutsche banka objavila da američko Ministarstvo pravosuđa traži 14 milijardi dolara u sklopu istrage o prodaji loših hipotekarnih vrijednosnica. Također, na ulagače snažno utječu i očekivanja o podizanju kamatnih stopa FED-a.

U ovom tjednu će u fokusu biti sastanak FED-a, koji se održava u srijedu, gdje će se odlučivati o podizanju kamatnih stopa. Od makroekonomskih podataka će se popratiti podaci s američkog tržišta rada, te tržišta nekretnina, dok se u Europi očekuje objava podataka o povjerenju potrošača i proizvodnji za niz zemalja, kao i o poslovnoj klimi u Njemačkoj.

*Autorica komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...