Poslovni rezultati diktirali tempo na Zagrebačkoj burzi


Pozitivna kretanja na hrvatskom tržištu kapitala  nastavila su se i tijekom proteklog tjedna, kada su poslovni rezultati kompanija unijeli dodatnu živost te diktirali tržišna kretanja.

Dobra makroekonomska kretanja u posljednje vrijeme, koja se očituju kroz rast industrijske proizvodnje, trgovine na malo, turističkih dolazaka i noćenja, odrazila su se i na poslovne rezultate kompanija. Veliki broj njih u financijskim izvještajima za prvo ovogodišnje polugodište objavio je dobre rezultate u međugodišnjoj usporedbi. To je stvorilo optimistično ozračje za nastavak rasta dioničkih indeksa Zagrebačke burze te povećanje likvidnosti domaćeg tržišta.

Najviši promet u posljednjih šest tjedana

Tako je CROBEX i prošli tjedan, peti uzastopni, povećao vrijednost, i to za 1,38 posto na 1.773,97 bodova, čime je dosegnuo svoju navišu razinu još od prošlogodišnjeg kolovoza. Indeks blue chip dionica CROBEX10 porastao je još i više, 1,84 posto na 1.030,77 bodova, dok su kod sektorskih indeksa najviše porasli indeksi prehrambenog i turističkog sektora, CROBEXnutris i CROBEXturist, s tjednim dobicima većim od tri posto. Jedino je CROBEXtransport izgubio na vrijednosti, i to nešto više od dva posto.

Ukupni promet dionicama u redovnom trgovanju ostvaren je u iznosu od 47,5 milijuna kuna, odnosno u prosjeku oko 9,5 milijuna kuna dnevno, što je najviše u posljednjih šest tjedana. Svakako treba spomenuti i dodatni promet ostvaren u OTC trgovanju, a riječ je o velikim transakcijama dionicama Leda, u iznosu većem od 51 milijun kuna, te dionicama Tiska u iznosu većem od 32 milijuna kuna.

Valamar Riviera najlikvidnija

U redovnom trgovanju najlikvidnije su bile dionice Valamar Riviere, s tjednim prometom većim deset milijuna kuna. Osim vrlo snažnih poslovnih rezultata u prvom polugodištu, kompanija je privukla dodatnu pozornost nakon odluke Centra za restrukturiranje i prodaju o prihvaćanju Valamarove ponude za kupnju većinskog udjela u Imperialu. Cijena Valamarovih dionica u tjednu je skočila 4,5 posto na 26,62 kuna, a tijekom tjedna je postavila i novu rekordnu vrijednost. Upravo su dionice Imperiala bile drugo najlikvidnije izdanje, s 4,1 milijuna kuna prometa i skokom cijene za 11,02 posto na 796,00 kuna.

Vrlo aktivne su bile i dionice Podravke, s prometom od 3,9 milijuna kuna te rastom cijene za 5,6 posto na 359,00 kuna, i to na krilima poslovnih rezultata koji su rasli po svim linijama nakon konsolidacije prošlogodišnje akvizicije slovenske kompanije Žito. Slijedile su povlaštene dionice Adrisa, s rastom cijene za 4,3 posto na 411,88 kuna, uz 3,5 milijuna kuna prometa. Među najznačajnijim tjednim gubitnicima našle su se dionice Hidroelektre niskogradnje, s gubitkom od gotovo osam posto na 20,00 kuna, te Atlantska plovidba, čija je cijena pala za 6,7 posto na 182,00 kuna.

*Autor komentara je Anto Augustinović, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...