Nakon pet tjedana prekinut rast indeksa, likvidnost oslabila


U četiri trgovinska dana ukupan dionički promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je 33,8 milijuna kuna, u odnosu na 46 milijuna kuna u tjednu ranije.

Kako je prošli je tjedan također bio prvi nakon objave kvartalnih rezultata, investitori su u velikoj mjeri ocjenjivali uspješnost izvedbi domaćih kompanija u prethodnom tromjesečju.

Blagi pad CROBEX-a

Likvidnost je bila potpomognuta blok transakcijama u povlaštenoj dionici Adrisa u iznosu od 4 milijuna kuna, kao i dodatnih 2,6 milijuna kuna u dionici Hrvatskog Telekoma. Bez tih transakcija, redovan promet iznosio je svega 27 milijuna kuna, odnosno u prosjeku oko 6,8 milijuna kuna dnevno.

Dionički indeksi tjedan su zaključili u crvenom teritoriju, nakon pet uzastopnih tjedana rasta. Indeks CROBEX oslabio je 0,2 posto, a uži indeks CROBEX10 kliznuo je 0,1 posto u crveni teritorij. Sektorske je gubitnike predvodio indeks prehrambenog sektora s minusom od 2,2 posto, dok je najveći porast, od oko 1 posto, zabilježen u indeksu građevinskog sektora.

Hotel Maestral dobitnik tjedna

U redovnom trgovanju najlikvidnije izdanje bila je dionica Hrvatskog Telekoma, s 12 milijuna kuna prometa i padom cijene od 1 posto. Nešto veću likvidnost još su imale dionice Valamar Riviere, s 3,2 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 0,5 posto, nakon snažnih rezultata i naznaka uspješne turističke sezone, kao i dionica Podravke koja je na 1,8 milijuna kuna prometa kliznula 0,8 posto.

Na strani tjednih gubitnika, od likvidnijih izdanja najveći pad  zabilježen je u dionici Optime Telekoma koja je potonula 7,1 posto. Slijedile su je dionice Solarisa, Belja i Atlantske plovidbe koje su izgubile redom 6,7 posto, 6,3 posto i 5,5 posto. Titula dobitnika tjedna ide dionici Hotela Maestral, koja je uzletjela 13 posto. Znatni cjenovni porasti još su zabilježeni u dionicama Badela 1862, Đure Đaković Holdinga i Čakovečkih mlinova i to redom 6,3 posto, 6,1 posto i 4,9 posto.

Tri četvrtine kompanija iz S&P indeksa premašile očekivanja dobiti

Globalne burze prošli su tjedan imale mješovite izvedbe, pri čemu je američko tržište doseglo nove rekordne razine, dok su kod europskih indeksa zabilježena divergentna kretanja. Američki Dow Jones Industrial Average indeks ojačao je 0,6 posto, a S&P indeks 0,4 posto, čime su upisali peti tjedan rasta u zadnjih šest trgovinskih tjedana. Sektorski gledano, dobitnike su predvodile dionice tehnoloških kompanija i banaka, i to pod utjecajem dobrih rezultata, dok su nešto lošije izvedbe imale dionice defanzivnih sektora poput komunalnih kompanija i telekoma.

Globalni indeksi pogotovo su snažno reagirali krajem tjedna, i to na pozitivne podatke s američkog tržišta rada koji ukazuju da je u srpnju zaposleno 255 tisuća ljudi, znatno iznad očekivanja. To je potom ublažilo zabrinutost oko usporavanja gospodarskog rasta. I dalje smo u sezoni rezultata na američkom tržištu, koje je za sada objavilo tri četvrtine kompanija iz S&P indeksa, pri čemu je oko 77 posto njih premašilo očekivanja dobiti.

Istovremeno je reakcija europskih burzi bila mješovita. Euro Stoxx 50 indeks oslabio je 0,6 posto, dok su britanski FTSE100 indeks te njemački DAX ojačali 1 posto i 0,3 posto. Britanski indeks pozitivno je reagirao nakon što je Bank of England, odnosno Britanska središnja banka najavila paket monetarnih mjera kako bi otklonila posljedice Brexita.

I u ovom tjednu se nastavljaju objave kvartalnih rezultata kompanija, a od zvučnijih imena koja će to učiniti vrijedi izdvojiti Deutsche Telekom, Walt Disney i, Toshibu. Pratit će se makroekonomske objave od kojih su najvažniji podaci o maloprodaji u SAD-u, a dobit ćemo i dodatne informacije s američkog tržišta rada, što će investitori svakako popratiti.

*Autor komentara je Davor Špoljar, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...