Na Zagrebačkoj burzi u fokusu turistička izdanja, američki indeksi rekordno


Protekli tjedan na hrvatskom tržištu kapitala ponovno je obilježila slaba burzovna aktivnost, ali i povratak pozitivnih kretanja dioničkih indeksa, dok je optimizam na svjetskim tržištima okrunjen rekordima američkih indeksa. Slaba aktivnost na Zagrebačkoj burzi, karakteristična za ovaj dio godine, uslijed vrhunca turističke sezone i godišnjih odmora te slabog dotoka vijesti, nastavila se i prošli tjedan, kada je ukupni dionički promet ostvaren u iznosu od oko 30 milijuna kuna, odnosno oko šest milijuna kuna prosječnog dnevnog prometa.

Ipak, sentiment na tržištu se popravio, pa su se nakon kratkotrajne stanke tjedan ranije nastavila pozitivna kretanja dioničkih indeksa. CROBEX je u tjednu porastao za 0,9 posto, svoj šesti dobitak u zadnjih sedam tjedana, te dosegnuo 1.786,31 bodova, svoju najvišu razinu u gotovo dvanaest mjeseci. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je ojačao 0,5 posto, dok je indeks šireg tržišta CROBEXplus skočio za 3,4 posto te dosegnuo svoju najvišu vrijednost još od ožujka 2013. godine.

Da smo usred turističke sezone svjedoči i pogled na tjednu ljestvicu najlikvidnijih izdanja na Zagrebačkoj burzi, na kojoj su prva tri mjesta zauzele upravo dionice kompanija iz sektora turizma, a dobri turistički pokazatelji u dosadašnjem tijeku sezone su im omogućili nova pozitivna kretanja.

Najveći promet prošli tjedan su ostvarile dionice Valamar Riviere u iznosu od 3,8 milijuna kuna, a cijena im se povećala za 1,53 posto na 27,16 kuna, njihov novi osmogodišnji maksimum. Slijedile su dionice Ilirije s oko tri milijuna kuna prometa te snažnim skokom cijene za 13,63 posto na 1.249,99 kuna, a snažan rast cijene od 8,49 posto je ostvario i HUP Zagreb, treće najlikvidnije izdanje s prometom od 2,6 milijuna kuna.

Značajne cjenovne pomake među aktivnijim izdanjima zabilježio i Đuro Đaković Holding, čije su dionice uzletom od 18,42 posto ponijele titulu dobitnika tjedna, i to nakon dobrih poslovnih rezultata u drugom kvartalu i optimističnih najava o budućem poslovanju iz kompanije, dok su dionice Hidroelektre niskogradnje potonule 11,65 posto na 22,00 kune uslijed vlasničkog preslagivanja i financijskog restrukturiranja.

Na svjetskim financijskim tržištima je također prevladalo pozitivno raspoloženje, dijelom zbog očekivanja o monetarnim mjerama središnjih banaka i poslovnih rezultata kompanija koji su bili bolji od očekivanja, a dijelom zbog oporavka cijene nafte tijekom tjedna uslijed naznaka mogućeg dogovora najvećih proizvođača, što je podiglo vrijednost dionica iz energetskog sektora.

Američki indeksi su tjedan okončali s blagim dobicima, pa je tako Dow Jones porastao za 0,2 posto, jednak porast je imao i tehnološki indeks Nasdaq, dok je indeks S&P 500 ojačao za 0,1 posto. Međutim, bolji pokazatelj pozitivnog ozračja je činjenica da su sva tri indeksa tijekom tjedna postavila svoje nove rekordne vrijednosti. I u Europi je vladao optimizam, gdje je frankfurtski indeks DAX skočio više od 3 posto, pariški CAC više od 2 posto, a londonski FTSE za 1,8 posto.

*Autor komentara je Anto Augustinović, analitičar Erste banke

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...