Kuna stabilna, pad dolara u odnosu na euro


Protekli se tjedan na domaćem tržištu tečaj EURHRK stabilizirao oko razine od 7,480, uz moguće daljnje pritiske na niže  zbog predstojećeg vrhunca turističke sezone.

Dobar dio priljeva od turizma nadoknađen je dospijećem terminskih transakcija institucionalnih investitora, čime je umanjen snažniji utjecaj turističke sezone na tečaj EURHRK. Spomenuta razina od 7,480 kuna za euro ujedno predstavlja razinu na kojoj  je posljednji put intervenirala centralna banka pa je za pretpostaviti da se niti HNB-u ne sviđa znatno niži tečaj od trenutačnog.

Na međunarodnom tržištu  tjedan je ostao obilježen sjednicama centralnih banaka.  Prvi je nastupio FED od kojeg se nisu očekivale promjene u monetarnoj politici, već pogled članova odbora na sljedeće sjednice. Posljednji podaci govorili su u prilog tome da bi već u rujnu FED mogao ponovno podići referentnu kamatnu stopu. Međutim, to se rasplinulo u petak kada je objavljen američki BDP za drugi kvartal 2016., koji je bio  znatno niži od očekivanja. Upravo je ta činjenica  utjecala na snažan pad vrijednosti dolara koji je u odnosu na euro u petak testirao razinu od 1,120 dolara za jedan euro, dok se nekoliko dana ranije trgovao ispod razine od 1,10. Tečaj USDHRK posredno je oslabio i trenutačno se kreće oko 6,700.

Pored FED-a, Središnja banka Japana (BoJ) također je imala sjednicu od koje su investitori puno očekivali, u smislu povećanja njezine bilance. Drugim riječima, očekivali su još ekspanzivniju monetarnu politiku. Iako je samo dan ranije japanska vlada najavila snažnu i ekspanzivnu fiskalnu politiku, monetarne odluke ipak nisu ispunile očekivanja investitora. Posljedično, vrijednost japanskog jena (JPY) porasla je u odnosu na gotovo sve valute, pa tako i HRK.

Vrijednost britanske funte (GBP) u odnosu na kunu stabilizirala se ispod 9,00,  a daljnje promjene ovisit će o uspješnosti pregovora Velike Britanije s jedne strane i predstavnika Europske unije s druge strane u vezi s tzv. Brexitom.

*Autor komentara je Ivan Slamić iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...