Indeksi porasli, likvidnost ojačala usprkos u skraćenom tjednu


Domaće tržište kapitala prošli je tjedan nastavilo u zelenom teritoriju, dok se likvidnost popravila u odnosu na tjedan ranije. Indeks CROBEX je na tjednoj razini ojačao 0,36 posto, što je njegov sedmi porast u osam trgovinskih tjedana, pri čemu je dosegao najvišu razinu u zadnjih godinu dana. Uži indeks CROBEX10 je porastao 0,9 posto, dok je od sektorskih indeksa najbolju izvedbu imao indeks turističkog sektora s plusom od 1,1 posto.

Usprkos skraćenom trgovinskom tjednu, prikupljeno je 35,6 milijuna kuna, što je oko 5,5 milijuna kuna više nego tjedan ranije, i odgovara prosječnom dnevnom prometu od gotovo 9 milijuna kuna.

U fokusu investitora je bila dionica Valamar Riviere, koja je prikupila čak 8,8 milijuna kuna prometa, uz rast cijene od oko 6,6 posto, motiviran dobrom turističkom sezonom te najavom ulaganja u  luksuzna ljetovališta na Rapcu. Po prometu je slijedila dionica Hrvatskog Telekoma, međutim na ipak skromnijoj razini od 3,5 milijuna kuna, uz rast cijene od 1 posto. Povlaštena dionica Adrisa je na oko 3 milijuna kuna ojačala 0,8 posto, dok je jedini gubitaš među pet najlikvidnijih izdanja bila redovna dionica Adrisa, koja je oslabila 0,9 posto na oko 1,9 milijuna kuna prometa.

Dobitnik tjedna je dionica Badela 1862, koja je uzletjela 16,3 posto, gdje se očekuje završetak procesa odabira strateškog partnera. Pozitivne cjenovne izvedbe imale su i dionice Peveca, Propriusa i Petrokemije, koje su ojačale redom 10,4 posto, 9,5 posto i 9,1 posto. Dionica Petrokemije je pozitivno reagirala na najavu iz Vlade kako će biti donesena odluka o odobrenju hitnog kredita HBOR-a, za podmirenje duga PPD-u.

Na strani gubitnika, najveći pad cijene je zabilježen u dionici KBZ-a i to od 20 posto, a vrijedi još izdvojiti dionice Varteksa, Đuro Đaković Holdinga i Tankerska Next Generation, koje su oslabile redom 12,7 posto, 12,2 posto i 4,7 posto. Dionica Đure Đakovića je u prošlom tjednu svjedočila realizaciji dobitonosnih zarada, nakon što je u tjednu ranije uzletjela oko 18 posto.

Negativne izvedbe na globalnim burzama

Globalne burze su prošli tjedan imale uglavnom negativne izvedbe, pri čemu su osjetno veći padovi zabilježeni na europskim tržištima. Američki Dow Jones Industrial Average indeks je oslabio umjerenih 0,16 posto, dok je S&P indeks kliznuo 0,01 posto. Nakon što je dosegnuta rekordna razina S&P indeksa početkom tjedna, nedostajalo je dodatnog impulsa za nastavak rasta.

Ponovno se među investitorima javila zabrinutost oko oporavka korporativnih zarada u drugom polugodištu, dok iz FED-a dolaze signali da se razmatra podizanje kamatnih stopa u ovoj godini, te da je ekonomija SAD-a poprilično blizu FED-ovih ciljeva. Dodatnu neizvjesnost donose nadolazeći predsjednički izbori u SAD-u. Iako su padovi indeksa u SAD-u bili umjereni, s obzirom na pozitivne izvedbe indeksa iz zadnja dva mjeseca, riječ je o drugom najlošijem tjednu od lipnja.

Reakcija europskih burzi je ipak bila snažnija, gdje je Euro Stoxx 50 indeks oslabio 2,5 posto, predvođen padom u perifernim članicama Eurozone, što je najlošija izvedba još od referenduma o Brexitu. Talijanski FTS MIB indeks je potonuo 4 posto, potaknut zabrinutošću oko ishoda referenduma o ustavnim promjenama, te zdravlja talijanskog bankarskog sektora. Slabu izvedbu je imao i španjolski indeks IBEX35 sa padom od 3 posto, dok je francuski indeks CAC40 izgubio 2,2 posto na vrijednosti.

U ovom tjednu će se nastaviti pratiti makroekonomske objave, ali i bilo kakvi signali iz FED-a oko mogućeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u. Tijekom tjedna se očekuje objava preliminarnog PMI indeksa za kolovoz za niz europskih zemlja, SAD i Japan, te vjerujemo da će investitori te brojke ugraditi u svoje ocjene zdravlja globalne ekonomije.

*Autor komentara je Davor Špoljar, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...