I dalje jači priljev efektivnog stranog novca


Nakon početnog nastavka  trenda stabilnog tečaja EURHRK, sredinom prošlog tjedna HRK počela je blago gubiti na vrijednosti uslijed nešto veće potražnje inozemnih investitora te domaćih fondova za EUR-om.

Tečaj EURHRK dosegnuo je razinu od gotovo  7,500, nakon čega je uslijedila nešto izraženija rasprodaja i povratak tečaja na razinu od 7,485. Priljev efektivnog stranog novca zbog turističke sezone i dalje je izrazito prisutan.

Na međunarodnom tržištu tjedan iza nas  prošao je u znaku blagog jačanja USD-a, nakon solidnih podataka s američkog tržišta rada. Tečaj EURUSD testirao je snažnu razinu otpora od 1,1230, nakon koje je uslijedila korekcija na niže te je EURUSD tjedan završio na razini od 1,1050.

Vrijednosti nisko prihodnih valuta također su se stabilizirale u odnosu na EUR pa tako i na HRK. Britanska središnja banka (BoE) odlučila se za očekivani potez, odnosno smanjenje referentne kamatne stope koja sada iznosi 0,25%. Ovakav scenarij očekivali su gotovo svi tržišni sudionici kao posljedicu Brexita. Posljednji podaci iz Britanije također ne ulijevaju optimizam i sve prognoze idu u smjeru slabijeg gospodarskog rasta pa čak i recesije. BoE planira povećati svoju bilancu kupujući državni i korporativni dug sveukupno povećavajući svoj QE (“quantitative easing”) program na 435 miljardi funti.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...