Dolar oslabio u odnosu na euro


Očekivanja da će FED podignuti kamatnu stopu ove godine splasnula su, zbog čega je američki dolar u odnosu na euro oslabio s 1,1150 na 1,1350. Trenutno, investitori očekuju s 20-postotnom vjerojatnošću da će FED podignuti kamatu na slijedećoj sjednici u rujnu. Inače od makroekonomskih podataka objavljenih prošlog tjedna valja istaknuti nekolicinu. Bruto društveni proizvod eurozone je tijekom drugog tromjesečja povećan 1,6 posto na godišnjoj razini. Na kvartalnoj razini rast je iznosio  0,3 posto, što je trinaesti uzastopni kvartal rasta ekonomije eurozone. Industrijska proizvodnja eurozone također je tijekom lipnja porasla za 0,6 posto na mjesečnoj, odnosno 0,4 posto na godišnjoj razini. Industrijska proizvodnja u SAD-u je povećana na mjesečnoj razini za 0,7 posto što je najveći mjesečni rast u posljednjih 20 mjeseci. Promet u maloprodaji za SAD je tijekom srpnja na mjesečnoj razini stagnirao što nije dobar signal za američku ekonomiju koja uvelike ovisi o potrošnji stanovništva. Povjerenje potrošača u SAD-u, mjereno indeksom kojega izračunava sveučilište u Michigenu, poraslo je manje od očekivanja, čime je ipak prekinut dvomjesečni padajući niz. Inflacija u SAD-u tijekom srpnja je stagnirala, odnosno ostala je na istoj razini kao i u lipnju. Na godišnjoj razini je pala s 1,0 na 0,8 posto, što je najniža razina u zadnjih sedam mjeseci.

Dolar je oslabio i u odnosu na ostale važnije valute. Tako je u odnosu na japanski jen dolar nakratko oslabio ispod tečaja 100,00. Strah investitora da bi na tim razinama moglo doći do intervencije Središnje banke Japana vratile su dolar iznad te psihološke razine. Britanska funta je u odnosu na dolar ojačala s 1,29 na 1,315. Promet u maloprodaji je u Velikoj Britaniji tijekom srpnja skočio na godišnjoj razini za 5,9 posto, dok je na mjesečnoj razini rast iznosio 1,4 posto. Obje brojke su znatno više od tržišnih očekivanja. Jedan od razloga kojeg analitičari navode je lijepo vrijeme koje je utjecalo na povećanu potrošnju hrane i pića te povećan broj turista kojima je Engleska postala jeftinija nakon što je funta zbog „Brexita“ oslabila.

Na domaćem tržištu zbog globalnog slabljenja, dolar je na kunu pao sa 6,72 na 6,60. Euro je u odnosu na kunu tijekom prvog dijela proteklog tjedna slabio zbog turističkih priljeva. U jednom trenutku je bio ispod tečaja 7,48. Na toj razini se pojavio zamjetan interes investitora za kupnju, pa se euro krajem tjedna vratio nadomak tečaja 7,49.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...