Porasla vrijednost USD-a i GBP-a na tjednoj razini


Vraćanje u fokus povećanja referentne kamatne stope na USD utjecalo je na njegovu aprecijaciju. Naime, posljednje izjave čelnika FED-a išle su u smjeru nešto restriktivnije monetarne politike, a prvi korak je podizanje kamatne stope. Potvrda da je FED na putu podizanja kamatne stope stigla je iz Jacskon Hola gdje je guvernerka Yellen  istaknula zadovoljstvo stanjem američke ekonomije obilježeno punom zaposlenošću. Vrijednost USD-a porasla je s razine od 1,130 na trenutnih 1,120 za EUR dok mu je vrijednost u odnosu na HRK porasla sa 6,630 na trenutnih 6,690.

Pored USD-a , GBP je također valuta čija je vrijednost porasla na tjednoj razini. Posljedica je to nešto boljih podataka iz Velike Britanije čija je ekonomija, usprkos Brexitu i dalje u relativno dobrom stanju. BDP za drugi kvartal bio je u skladu s očekivanjima analitičara i iznosi 2,2% na godišnjoj razini.

Na domaćem tržištu tečaj EUR/HRK zadržao se na identičnoj razini kao i tjedan ranije. Jutarnje kotacije kreću se oko 7,485. Cjelokupni priljev deviza od turizma netiran je dospijećem terminskih transakcija korporativnog sektora.

 

*Autor komentara je Ivan Slamić iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...