ZSE mirno, svjetske burze optimistično


Protekli tjedan na hrvatskom tržištu kapitala protekao je relativno mirno kada je riječ o kretanjima dioničkih indeksa, dok su inozemne burze bilježile snažne pozitivne pomake.

Nakon dva poprilično dobra tjedna, prošli tjedan na Zagrebačkoj burzi nisu zabilježena značajnija kretanja dioničkih indeksa, pri čemu je CROBEX tjedan okončao s minimalnim dobitkom od 0,03 posto te zaključio na 1.724,23 bodova. I tako mali dobitak CROBEX-a je omogućio zadržavanje pozitivnog kratkoročnog trenda od tri uzastopna tjedna, a njegova zaključna vrijednost je najviša još od početka studenog prošle godine.

Indeks blue chip dionica CROBEX10 je na tjednoj razini oslabio za blagih 0,18 posto, ali se unatoč tome uspio održati na razinama iznad psihološke granice od 1.000 bodova. Najbolju izvedbu među sektorskih indeksima je imao CROBEXtransport  tjednim rastom od čak 5,50 posto, a dobar rezultat je ostvarilo i indeks prehrambenog sektora CROBEXnutris s rastom vrijednosti za 1,64 posto. S druge strane, CROBEX turist je u tjednu izgubio 0,95 posto vrijednosti, dok je CROBEXindustrija kliznuo 0,56 posto.

Najviše se trgovalo dionicama Hrvatskog Telekoma u ukupnom iznosu od 5,6 milijuna kuna, pri čemu im se cijena smanjila za 0,38 posto na 142,90 kuna, a slijedile su povlaštene dionice Adrisa s 4,4 milijuna kuna prometa i blagim rastom cijene za 0,53 posto na 384 kune. Kod dobitnika su se posebno istaknule dionice Tehnike, koje su u tjednu uzletjele gotovo 38 posto na 407 kuna, njihovu najvišu razinu u gotovo godinu dana, i to nakon objave novih ugovora.

Snažan skok su zabilježila i dva izdanja iz brodarskog sektora, i to Atlantska Plovidba s dobitkom od 16,67 posto na 175 kuna, njihov devetomjesečni maksimum, te Uljanik Plovidba s plusom od gotovo 13 posto na 118,61 kuna, a sličan rast su ostvarile i dionice Belja. S druge strane, među gubitnicima su bile pojedine turističke kompanije, kao što su Imperial s minusom od gotovo 3 posto te Hoteli Maestral s gubitkom većim od 3 posto, dok su dionice najveće domaće turističke kompanije Valamar Riviere oslabile za 1 posto.

Snažan rast svjetskih indeksa

Raspoloženje je bilo puno bolje na inozemnim burzama, na kojima su prevladala snažna pozitivna kretanja. Zabrinutost oko posljedica Brexita privremeno jenjava, a investitori su se okrenuli središnjim bankama očekujući nastavak postojećih ili nove mjere za stimuliranje gospodarskog rasta te poslovnim rezultatima kompanija za drugo tromjesečje. U takvim okolnostima, većina najvažnijih svjetskih indeksa je snažno porasla.

U Americi su indeksi S&P500 i Nasdaq porasli 1,5 posto, a indeks Dow Jones ojačao 2 posto, te tijekom tjedna postavili nove rekordne vrijednosti, a dijelom i zbog izjava pojedinih dužnosnika Fed-a koje upućuju na to da se s očekivanim podizanjem kamatnih stopa neće žuriti. U Europi, pak, njemački DAX te Francuski CAC su porasli više od 4 posto, a britanski FTSE 1,2 posto, u iščekivanju sastanka Europske središnje banke ovaj tjedan koji će odlučivati o ključnim kamatnim stopama i eventualnim novim monetarnim mjerama.

*Autor komentara je Anto Augustinović, analitičar Erste banke

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...