Stabilan odnos dolara i eura


Tečaj eura i dolara tijekom čitavog prošlog tjedna kretao se unutar vrlo uskog raspona, od 1,1060 do 1,0970.

Na prošlotjednoj sjednici Europske središnje banke predsjednik Mario Draghi izjavio je da ESB neće poduzimati nikakve dodatne korake, jer se u ovom trenutku ne može procijeniti kakav će biti krajnji utjecaj referenduma u Velikoj Britaniji na gospodarstvo Eurozone. Dolar, prema mišljenu investitora, neće biti značajnije potresen zbog izlaska Velike Britanije iz EU-a, što se najbolje vidi po očekivanjima o kretanju kamatne stope koja su na istoj razini na kojoj su bila i prije referenduma. Očekuje se podizanje kamate krajem ove godine. Nove smjernice možda će se već vidjeti tijekom zadnjeg tjedna u srpnju, kada se održava redovna sjednica FED-a.

PMI index na najnižoj razini u posljednjih sedam godina

S obzirom da će, prema riječima nove premijerke Velike Britanije, formalni zahtjev za izlazak biti uručen tek iduće godine, investitori su se okrenuli gospodarskim pokazateljima. Potrošačke cijene su na godišnjoj razini neznatno porasle, s 0,3 na 0,5 posto, dok je promet u maloprodaji bio nešto niži od očekivanoga. Nezaposlenost je pala s 5,0 na 4,9 posto. Ipak, ovi pokazatelji se odnose na lipanj, odnosno razdoblje prije referenduma, te se zbog toga moraju uzeti s dozom rezerve. Tek će se iz podataka koji će biti objavljeni tijekom kolovoza i rujna moći vidjeti utjecaj „Brexita“ na britansku ekonomiju. Jedino je PMI (Purchasing Managers Indeks) u svjetlu referenduma pokazao dramatično pogoršanje. Preliminarna vrijednost indeksa za lipanj na najnižoj je razini u posljednjih sedam godina, i to ispod vrijednosti 50, koja dijeli rast od usporavanja. PMI indeks prikazuje mišljenje menadžera nabave u proizvodnji, građevinarstvu i uslužnim djelatnostima po pitanju proizvodnje, narudžbi, zaliha i zapošljavanja. Funta se u odnosu na američki dolar spustila s 1,33 na razinu od 1,31, dok se u odnosu na zajedničku europsku valutu, njome trgovalo unutar raspona 0,83 do 0,84.

Pad jena u odnosu na dolar i euro

Zadnjeg tjedna srpnja održava se i sjednica Središnje banke Japana. Tržište očekuje dodatne stimulativne mjere zbog kojih se japanski jen našao pod pritiskom. U odnosu na dolar oslabio je sa 105 na 107, a u odnosu na euro je pao sa 116 na 118 jena za jedan euro.

Na domaćem tržištu eurom i kunom trguje se unutar uskog raspona, od 7,48 do 7,49 kuna za euro.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...