Loš tjedan za japansku valutu


Prije samo desetak dana očekivalo se da će japanski jen s lakoćom probiti tečaj 100 za dolar, no trenutno se trguje po 106. Špekulacije da će japanski premijer Shinzo Abe zajedno sa središnjom bankom Japana uvesti dodatne stimulativne mjere monetarne politike negativno su se odrazile na vrijednost jena. Protekli tjedan za japansku valutu bio je najgori još od daleke 1999. godine. Vrijednost jena je u odnosu na američki dolar pala za 5,50 posto, sa 100,50 na 106,00. U odnosu na euro, jen je oslabio za 6 posto, sa 111,00 na 118,00.

Britanska valuta ojačala

Nakon što je dotakla razine iz daleke prošlosti, britanska funta je uspjela tijekom prošlog tjedna sanirati dio štete nastale nakon referenduma. Tome je pridonijela odluka središnje engleske banke koja je na redovnoj sjednici ostavila kamatnu stopu na 0,50 posto, suprotno očekivanju velike većine investitora da će rezati kamatu na 0,25 posto. Tek je jedan član središnje banke bio za smanjivanje kamate, dok su osmorica bila protiv. Pored toga, odabir Therese May za premijerku Velike Britanije otklonilo je politički rizik zbog kojeg je britanska valuta bila pod određenim pritiskom. Funta je u odnosu na dolar ojačala s 1,29 na 1,35, odnosno 4,50 posto. U odnosu na euro, funta je skočila s 0,8550 na 0,8250, što je rast od 3,50 posto.

Unatoč dobrim pokazateljima s tržišta rada američki dolar nije uspio ojačati. Veća sklonost investitora k riziku i smanjena nesigurnost na tržištu rezultirala je jačanjem eura na razine oko 1,11 za dolar. Dobra razina zaposlenosti pozitivno utječe na potrošnju, pa je tako promet u maloprodaji tijekom lipnja u SAD-u povećan za 0,6 posto, više od tržišno očekivanih 0,1 posto.

Švicarski franak je sa smanjivanjem nesigurnosti na tržištu neznatno oslabio. U odnosu na euro se opet trguje iznad 1,09, što je pad od nekih jedan posto. U odnosu na kunu, franak vrijedi oko 6,85.

Na domaćem tržištu euro je početkom tjedna pao na 7,48 za kunu, da bi se krajem tjedna uslijed potražnje investitora radi zatvaranja kratkih pozicija vratio na razinu oko 7,50.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...