Konsolidacija na financijskom tržištu u tjednu nakon Brexita


Prema preliminarnim podacima u lipnju je inflacija, mjerena kroz indeks potrošačkih cijena u eurozoni, porasla za 0,1%. To je prvi rast na godišnjoj razini u zadnjih pet mjeseci. Zapošljavanje u Njemačkoj je i dalje prilično jako. Stopa nezaposlenosti je zadržana na povijesno niskih  6,1%, pri čemu se broj nezaposlenih Nijemaca na mjesečnoj razini smanjio za šest tisuća.

Indeks povjerenja potrošača u SAD-u je na najvišoj razini u posljednjih osam mjeseci. To je vrlo dobar indikator koji pokazuje da će potrošnja i dalje biti snažna. Inače, američka osobna potrošnja, koja čini oko dvije trećine američkog bruto domaćeg proizvoda, u svibnju je porasla za 0,4.% Revidirana stopa rasta američkog bruto domaćeg proizvoda za prvo ovogodišnje tromjesečje je s preliminarnih +0,8% povećana na +1,1%.

U tjednu nakon „Brexita“ došlo je do konsolidacije na financijskom tržištu. Britanska funta se u odnosu na euro trgovala unutar raspona 0,82-0,84. U odnosu na američki dolar funta se kretala unutar raspona 1,33-1,34. Euro i dolar su se konsolidirali unutar raspona 1,10-1,1150. Funta je u odnosu na kunu pala do 8,90, dok se američki dolar trguje oko tečaja 6,75. Valute koje su ojačale uslijed povećane nesigurnosti, jen i franak, također su se tijekom prošlog tjedna stabilizirale. Jen se u odnosu na euro trguje oko 114,00, a na dolar oko 103. Švicarski franak se u odnosu na euro trguje oko 1,0850, odnosno na kunu vrijedi oko 6,95. Euro se u odnosu na kunu protekli tjedan kretao unutar raspona 7,5100-7,5300, uz nešto pojačanu međubankarsku potražnju.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...