Kako zaštiti računalo od neprijateljskih programa i hakiranja?


Svakodnevno korištenje računala za privatne ili poslovne svrhe, osim brojnih pogodnosti, uštede vremena i novaca, može rezultirati i određenim problemima, a ponekad i krađom identiteta ili krađom sredstava s bankovnih računa. Da takav scenarij ne bi bio i vaša svakodnevnica važno je naučiti više o prijetnjama kojima smo izloženi te na koji način zaštiti računalo koje koristimo.

Za sve štetne i zlonamjerne programe koristi se zajednički engleski naziv malware. Oni su obično skriveni ili u nekim privicima koje dobivate mailom ili u besplatnim sadržajima i aplikacijama. Često su njima zaraženi i forumi, news grupe, a ponekad su meta i popularni medijski portali. Postoji cijeli niz različitih štetnih programa, a podijeljeni su nekoliko osnovih kategorija: virusi, trojanski konji ili trojanci, spayware/adware (špijunski/reklamni) programi te, sve prisutniji i kod nas, scareware ili programi za zastrašivanje.

blogging-336376_1920

U sigurnost je potrebno ulagati

Kako se zaštiti od svega toga? Dobra je vijest da većinu internetskih prijevara možemo spriječiti sami, a ključ je u dobroj informiranosti. U slučaju da posumnjate u potencijalnu internetsku prijevaru, nužno je zatražiti pomoć stručnjaka. U omnibus istraživanju koje je nedavno provela Hrvatska udruga banaka (HUB) na uzorku od 610 ispitanika, građane su upitali putem kojih kanala se informiraju o načinima zaštite od računalnih napada. Odgovori su pokazali da se nažalost samo 10 posto građana konzultira s IT stručnjacima. Građani se još uvijek najviše oslanjaju na savjete svojih prijatelja, suradnika ili rođaka (35 posto) ili objašnjenje traže pretragom interneta (16 posto). Ostali to ne smatraju relevantnom temom, do informacija dolaze slučajno ili smatraju da znaju sve o sigurnosti na internetu.

Prije svega, važno je na računalu uvijek imati instaliran kvalitetan i legitiman antivirusni i antimalware program. To može značiti i određeni financijski izdatak, no s obzirom na štetu koja može nastati, on je zanemariv. Na kraju krajeva i automobile svake godine redovito servisiramo i ulažemo u njega da bi korištenje bilo sigurno, pa zašto onda to ne bismo činili i za svoje računalo? Ukoliko ste malo vičniji informatici, tada eventualno možete provjeriti kod svog internetskog ponuditelja nudi li besplatna sigurnosna rješenja ili svojim klijentima osigurava određene popuste za kupnju antivirusnih i antimalware programa.

Ulaganjem u sigurnost računala osigurat ćete se i od brojnih problema koje hakeri mogu priuštiti, od toga da se računalo ponaša neobično, poput brisanja određenih slova, paljenja i gašenja, uključivanja glazbe same od sebe i slično, do toga da budu izbrisane neke datoteke, cijeli hard disk ili, pak, pokradena sredstva s bankovnog računa ili čak identitet.

 

Ključ je u odgovornom ponašanju

Uz korištenje spomenutih programa, zaštiti svoje računalo možete i korištenjem zdravog razuma. Nemojte otvarati mailove s čudnih adresa i nemojte otvarati čudne privitke od nepoznatih pošiljatelja, pogotovu ako one završavaju na exe, jer je vrlo vjerojatno riječ o malicioznom programu. Nemojte na internetu klikati na ponude za besplatno skeniranje računala u potrazi za greškama, a klonite se i eksplicitnih stranica i on-line kockarnica. Ne kupujte u nepoznatim web shopovima i ne ostavljajte brojeve bankovnih kartica, kao ni svoje osobne podatke, adresu i datum rođenja. Ako kupujete preko interneta, činite to uvijek na provjerenim internetskim stranicama. Isto tako, obratite pozornost je li web adresa na kojoj jeste doista trgovina u kojoj želite kupovati ili nešto što tek vizualno i po adresi sliči na te web trgovine.

Ukoliko niste vični kupnji putem interneta u tu avanturu prvi put se ipak upustite uz pomoć prijatelja koji će vam pomoći i skrenuti pozornost na što treba paziti. Ukoliko se najgore i dogodi te vam računalo bude zaraženo i primjetite da se čudno ponaša, sporo radi ili se previše zagrijava, reagirajte čim prije i pozovite stručnu osobu i vjerojatno ćete uspjeti spriječiti štetu. No, što duže budete čekali, šteta će vjerojatno biti veća.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...