Dionički indeksi prekinuli četverotjednu seriju pada


Domaće tržište kapitala prošli je tjedan svjedočilo pozitivnom kretanju dioničkih indeksa, pri čemu je prekinuta četverotjedna serija pada. Indeks CROBEX je porastao 1,6 posto, dok je uži indeks CROBEX10 ojačao 1,2 posto. Svi sektorski indeksi su tjedan zaključili u zelenom teritoriju, pri čemu su najbolje izvedbe imali indeksi građevinskog i transportnog sektora koji su uzletjeli 3,7 posto i 3,6 posto.

Likvidnost je nažalost ostala skromna. Protrgovano oko 29 milijuna kuna, od čega 5,5 milijuna kuna u blok transakciji dionicom Hrvatskog Telekoma. Prvi tjedan nakon britanskog referenduma nije donio povećan promet na domaćem tržištu kapitala. U redovnom prometu prikupljeno je svega 23,4 milijuna kuna, što odgovara prosječnom dnevnom prometu od oko 4,7 milijuna kuna.

Najlikvidnija u redovnom prometu je također bila dionica Hrvatskog Telekoma s 5,7 milijuna kuna prometa, uz rast cijene od 1,6 posto na 141,11 kuna. Milijunske promete, i to oko 4,5 milijuna kuna, prikupile su još povlaštena dionica Adrisa i redovna Valamar Riviere. Dionica Adrisa je pri tome zabilježila pad cijene od 2,1 posto, i to u prvom redu kao posljedica početka trgovanja bez prava na dividendu. Dionica Valamar Riviere je porasla 3,2 posto, te zaključila tjedan na 24,9 kuna. Od likvidnijih izdanja vrijedi izdvojiti još samo dionicu Đuro Đaković Holdinga s oko 740 tisuća kuna prometa i rastom cijene od 1,7 posto te dionicu Atlantic Grupe, koja je na oko 600 tisuća kuna prometa porasla 1,9 posto. Ostala izdanja su upisala promete ispod pola milijuna kuna.

Dobitnik tjedna, od likvidnijih izdanja bila je dionica Vira, koja je uzletjela 10,3 posto, a snažne cjenovne izvedbe još su upisale dionice Dalekovoda, Belja i Atlantske plovidbe koje su ojačale redom 8,3 posto, 7,9 posto i 7,3 posto. Na strani gubitnika vrijedi izdvojiti dionicu Luke Ploče, koja je pala 2,1 posto, a slijede je dionice Končar elektroindustrije, Medike i ACI-ja koje su izgubile redom 2 posto, 1,9 posto i 1,7 posto.

Pozitivna kretanja na globalnim burzama

Globalne burze su prošli tjedan također svjedočile pozitivnim kretanjima. Kako su globalne burze intenzivnije reagirale na ishod referenduma u Velikoj Britaniji, tako je i oporavak koji je uslijedio bio snažniji. Na američkom tržištu su Dow Jones Industrial Average indeks i S&P indeks zaključili tjedan s oko 3,2 posto rasta, što je najsnažniji porast od studenoga prošle godine. Početak tjedna je započeo s prodajnim pritiscima i neizvjesnošću, nakon čega su uslijedila četiri uzastopna dana rasta. Sektorski gledano, dionice iz segmenta potrošačke robe imale su dosta dobar tjedan, dok su dionice financijskog sektora i komunalci zaostajali.

Reakcija europskih burzi bila je još i snažnija, pa je tako Euro Stoxx 50 indeks porastao 3,9 posto, a od nacionalnih indeksa vrijedi izdvojiti FTSE100 sa skokom od 7,2 posto, francuski CAC40 s rastom od 4,1 posto, te španjolski IBEX35 sa skokom od 6,2 posto. Britanski FTSE100 indeks je povratio svu izgubljenu vrijednost nakon referenduma, i to s najboljom tjednom izvedbom od prosinca 2011. godine. Razloge porastu valja tražiti u promptnoj reakciji središnjih banaka, ali i nešto boljim  makroekonomskim podacima.

Naime, nakon ishoda Britanskog referenduma centralne banke su uskočile u pomoć te sugerirale da će se stimulativna monetarna politika nastaviti te će kamatne stope ostati nisko još neko vrijeme. I Europska središnja banka (ECB) i britanska središnja banka (Bank of England) su izjavile kako su spremne dodatno olabaviti monetarnu politiku, a vjerojatnost podizanja kamatnih stopa u SAD-u u ovoj godini je smanjena. Dodatan impuls tržištima su dali makroekonomski podaci, gdje su krajem tjedna indeksi menadžera nabave (PMI) za niz europskih zemalja, eurozonu i SAD bili bolji od očekivanja, dok je tvornička aktivnost u SAD-u također premašila očekivanja, i to najvećom ekspanzijom u više od godinu dana.

*Autor komentara je Davor Špoljar, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...