Dionički indeksi nastavili s tjednim rastom


Domaće tržište kapitala prošli je tjedan svjedočilo pozitivnom kretanju dioničkih indeksa, pri čemu je indeks CROBEX ostvario najveći tjedni rast još od rujna 2014. godine. Indeks CROBEX je porastao 2,6 posto, dok je uži indeks CROBEX10 ojačao 2,5 posto. Od sektorskih indeksa, najveći rast je ostvario indeks turističkog sektora, koji je uzletio 10,8 posto, dok je u crvenom jedino zaključio indeks građevinskog sektora, i to s padom od 2,3 posto.

Likvidnost je ostala skromna, gdje je protrgovano oko 26,8 milijuna kuna, što odgovara prosječnom dnevnom prometu od oko 5,4 milijuna kuna. Najlikvidnije izdanje u redovnom prometu je bila dionica Imperiala, s 5,4 milijuna kuna prometa, koja je nakon objave ponude Valamar Riviere za kupnju 50,1 posto udjela u Imperialu po cijeni od 819 kuna po dionici, ojačala 36 posto na 775 kuna. Milijunski promet su prikupile i dionice Valamar Riviere, i to oko 3,8 milijuna kuna, pri čemu im je cijena ojačala blagih 0,4 posto na 25 kuna. Slijede ih dionice Hrvatskog Telekoma, s prometom od 2,7 milijuna kuna i rastom cijene od 1,7 posto, te dionice AD Plastika, koje su na prometu od 1,4 milijuna kuna ojačale 8,9 posto.

Od likvidnijih izdanja, titulu dobitnika tjedna je pokupila već spomenuta dionica Imperiala, a među dobitnicima valja još izdvojiti i dionice Maistre, Atlantske plovidbe te INA-e, čije su cijene redom rasle 10 posto, 7,3 posto i 7,1 posto. Od gubitnika, najveći cjenovni pad su zabilježile dionice brodogradilišta Viktor Lenac, i to od 8,3 posto. Loše izvedbe su imale i dionice Optima Telekoma, s padom cijene od 6,1 posto te dionice Dalekovoda, koje su oslabile 2,8 posto.

Pozitivna kretanja na američkom tržištu kapitala

Američko tržište kapitala je zabilježilo pozitivna kretanja, te su dionički indeksi u petak obnovili 1,4 bilijuna dolara tržišne vrijednosti dionica, izbrisane nakon izglasavanja Velike Britanije o izlasku iz EU. Dow Jones Industrial Average indeks je na tjednoj razini porastao 1,2 posto, dok je S&P indeks zabilježio rast od 1,5 posto. Od sektorskih indeksa, svi su zaključili u zelenom teritoriju, a dobitnike je predvodio indeks komunalnog sektora. Pozitivnim kretanjima na američkom tržištu kapitala su pridonijeli pozitivni makroekonomski podaci, prije svega podaci s tržišta rada te sugestija FED-a kako se kamatne stope još neko vrijeme neće podizati. Ono što će investitori popratiti ovaj tjedan su objave rezultata određenih američkih kompanija za drugo tromjesečje.

Europska dionička tržišta su i dalje pod utjecajem britanskog referenduma pa su indeksi uglavnom pali, a tome su pridonijeli i nešto lošiji makroekonomski podaci. Euro Stoxx 50 indeks je zabilježio pad od 1,6 posto,  a od nacionalnih indeksa vrijedi izdvojiti njemački DAX, koji je oslabio 1,5 posto, francuski CAC40, s padom od 1,9 posto, dok je britanski FTSE100 indeks jedini zabilježio blagi rast od 0,2 posto. Razlog njegovom rastu valja tražiti u makroekonomskim podacima koji su bili bolji od očekivanja.

Tjedan pred nama bit će obilježen makroekonomskim objavama, a u fokusu investitora će biti objave o indeksu potrošačkih cijena u Europi, industrijska proizvodnja u Kini i SAD-u te podaci o kineskom BDP-u za drugo tromjesečje.

*Autorica komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...