CROBEX najviši od kolovoza 2015., likvidnost i dalje skromna


Domaće tržište kapitala prošli je tjedan svjedočilo pozitivnom kretanju dioničkih indeksa, pri čemu je indeks CROBEX dosegao najvišu razinu još od kolovoza 2015.godine.

Zaključio je na 1.749,83 bodova s tjednim rastom od 1,5 posto, što je ujedno i njegov četvrti uzastopni tjedan rasta  Njegova uža inačica, indeks CROBEX10, ojačao je 1,2 posto na  1.012,12 bodova. Od sektorskih indeksa, svi su zabilježili tjedni rast, a najbolju izvedbu imao je indeks transportnog sektora, koji je na tjednoj razini ojačao 6,1 posto.

Najlikvidnija Valamar Riviera, dobitnik tjedna Atlantska plovidba

Likvidnost je i dalje ostala skromna. Protrgovano je oko 30,5 milijuna kuna, što odgovara prosječnom dnevnom prometu od oko 6,1 milijuna kuna. Najlikvidnije izdanje bila je dionica Valamar Riviere, koja je na prometu od 6,1 milijun kuna ojačala 3 posto, na 25,48 kuna. Milijunski promet, i to oko 2,6 milijuna kuna, prikupile su i dionice Atlantske plovidbe, pri čemu im je cijena uzletjela 11,4 posto na 195 kuna. Slijedile su ih povlaštene dionice Adrisa, s prometom od 2,4 milijuna kuna i rastom cijene od 2,9 posto, dionice Podravke, koje su na prometu od 1,2 milijuna kuna ojačale 1,8 posto, te dionice Končar-Elektroindustrije, koje su porasle 1,5 posto na prometu od 1 milijun kuna.

Od likvidnijih izdanja, titulu dobitnika tjedna pokupila je već spomenuta dionica Atlantske plovidbe, a među dobitnicima valja još izdvojiti i dionice Arenaturista, Uljanik plovidbe te Ingre, čije su cijene redom rasle 11,1 posto, 10,5 posto i 6,5 posto. Od gubitnika, najveći cjenovni pad zabilježile su dionice Imperiala, i to od 4,7 posto. Loše izvedbe imale su i dionice AD Plastika, s padom cijene od 4,6 posto, te dionice Dalekovoda, koje su oslabile 3,1 posto. U tjednu pred nama se očekuje nešto življe trgovanje na domaćem tržištu kapitala, s obzirom da je to zadnji tjedan kada su kompanije obvezne dostaviti svoja financijska izvješća.

Rast američkog tržišta kapitala na krilima rezultata kompanija

Globalne burze prošli su tjedan također svjedočile pozitivnim kretanjima. Na krilima objava rezultata kompanija za drugo tromjesečje 2016., američko tržište kapitala zabilježilo je rast peti tjedan zaredom. Dow Jones Industrial Average indeks ojačao je 0,3 posto, dok je S&P indeks zaključio tjedan s oko 0,6 posto rasta. Špekulacije da će središnje banke ublažiti posljedice izglasavanja BREXIT-a te znakovi jačanja američkog gospodarstva, bili su glavni uzroci pozitivnih kretanja. Optimizmu su pridonijele i objave rezultata kompanija, pri čemu je četvrtina firmi iz sastava S&P indeksa objavila rezultate, a od toga je 82 posto kompanija premašilo očekivanja neto dobiti, dok ih je 60 posto nadmašilo očekivanja prihoda.

I europska su tržišta zaključila tjedan u zelenom teritoriju, prvenstveno zbog dobrih makroekonomskih objava, u prvom redu njemačke proizvodnje, koja je dosegla najvišu razinu od početka 2014. godine. Tako je indeks Euro Stoxx50 porastao 0,5 posto, a od nacionalnih indeksa valja izdvojiti britanski FTSE100 sa skokom od 0,9 posto, francuski CAC40 s rastom od 0,2 posto, te španjolski IBEX35 i njemački DAX, oba sa skokom od 0,8 posto.

U idućem tjednu u fokusu investitora bit će makroekonomske objave, a u prvom će se redu popratiti podaci o poslovnoj klimi u Njemačkoj, indeks povjerenja potrošača u SAD-u i Europi, podaci s američkog tržišta nekretnina te podaci o BDP-u za drugi kvartal 2016. u Velikoj Britaniji, Eurozoni i SAD-u.

*Autorica komentara je Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...