Zašto je Abeceda novca najposjećenija izložba Tehničkog muzeja Nikola Tesla?


Da djecu itekako zanima kako funkcionira svijet koji ih okružuje te koja je uloga novca, potvrđuje preko 20.000 posjetitelja edukativno-interaktivne izložbe o novcu „Abeceda novca“, koja se može razgledati u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Riječ je ujedno i o najposjećenijoj izložbi ovog muzeja, koja je zbog svojeg jedinstvenog koncepta podjednako pobudila zanimanje osnovnoškolaca, koji je razgledavaju ili grupno ili samostalno u pratnji roditelja, kao i učenika srednjih ekonomskih škola. Izložba je zbog velikog zanimanja i više puta produžavana, a moći će se razgledati do travnja 2017.

10 posebnih stanica izložbe

Što “Abecedu novca” čini tako privlačnom? Prije svega što temu novca, s kojom se djeca svakodnevno susreću, pojašnjava na jednostavan, njima prihvatljiv način. Upućuje ih da kroz igru shvate kako novac utječe na njihov život i što njime mogu, odnosno s kojim se izazovima moraju suočiti da do njega dođu. Izložba prezentira 10 tema, koje su predstavljene kao posebne stanice u kojima posjetitelji mogu aktivno sudjelovati.

 

ZLATO

Primjerice, kao aktivni sudionici potrošačkog svijeta, da bi dobili uvid koliko je novca potrebno da im postanu dostupne stvari koje žele i trebaju, uče o štednji i budžetu. Autori su temu budžeta predstavili kao vagu. Na jednoj strani utege predstavlja raspoloživi novac, a s druge troškovi domaćinstva, igračaka, odjeće, zabave… Kako i sami često s roditeljima posjećuju trgovine, uče što je fer trgovanje, po čemu se razlikuju eko i ne-eko proizvodi, što su proizvodi s ili bez marke, koja je razlika između prodajne i nabavne cijene, koja je uloga marže te kako trgovine zarađuju.

Vožnja biciklom kao otplata kredita

Izložba malim posjetiteljima približava i pojam banke te način na koji nastaje novac. Kroz jedinicu Narodne banke uče o svojoj valuti, njezinim obilježjima, povijesti. Mnogoj djeci je blizak pojam bankomata, ali često tek na izložbi saznaju da sredstva na računu s kojeg njihovi roditelji podižu novac, nisu neograničena te da ovise o primanjima. Ova je tema predstavljena u jedinici koja predstavlja banku u kojoj se mogu „zaposliti“ ili postati „klijenti“. Ovdje uče što je štednja te kako kamata povećava vrijednost njihova novca. Korištenjem bicikla, približava im se i pojam kredita, kojeg mogu otplatiti vožnjom.

Bankomat

Važnost financijske pismenosti

Kako bi im predočila što realniju sliku svijeta, „Abeceda novca“ govori o bogatstvu i siromaštvu te na koji način novcem mogu podržati humanitarne projekte i pomoći djeci koja nemaju ono što imaju oni. Zašto je edukacija o novcu važna? Zato što približava temeljne teme financijske pismenosti kao što su racionalno raspolaganje sredstvima, potrošnja, štednja, kredit, kamata…, a s kojima će se njezini posjetitelji, u ne tako dalekoj budućnosti i sami morati nositi.

Izložbu „Abeceda novca“ inicirale su Erste banka i Erste grupa u suradnji s Dječjim muzejom ZOOM iz Beča i Dječjim muzejom FRida & freD iz Graza. Može se razgledati u Tehničkom muzeju, Savska cesta 18, Zagreb do travnja 2017., a otvorena je od utorka do petka od 9 do 17 sati, te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...