Tjedan bez većih iznenađenja


Nekoliko središnjih banaka prošlog je tjedna održalo svoje sjednice. Nije bilo iznenađenja jer većina njih čeka rezultate referenduma u Velikoj Britaniji.  U skladu s očekivanjima investitora, američka središnja banka ostavila je  kamatnu stopu na dosadašnjih 0,50 posto. FED procjenjuje da će krajem godine kamata na dolar biti na 0,875 posto, što bi značilo da nas čekaju još dva podizanja kamate. Broj članova FED-a koji očekuju samo jedno povećanje se promijenio s jednog na šest, dok se broj onih koji očekuju više od dva povećanja smanjio sa sedam na dva člana. Središnja banka Japana je također ostavila svoju monetarnu politiku nepromijenjenom uz neznatno smanjenje projekcija stope inflacije. Na čekanju je bila i središnja banka Engleske kojoj je u ovome trenutku prioritet referendum koji se održava 23. lipnja. Prema očekivanjima, Švicarska narodna banka također nije mijenjala kamatne stope. Iz SNB-a su naglasili da je švicarski franak značajno precijenjen te će ostati aktivni na valutnim tržištima i intervenirati ukoliko za to bude potrebe.

Inače, kretanja na međuvalutarnom tržištu su proteklog tjedna uvelike bila dirigirana očekivanjima oko referenduma u Velikoj Britaniji. Zbog porasta broja onih koji žele da Velika Britanija izađe iz Europske unije, došlo je do jačanja japanskog jena i švicarskog franka. Japanska valuta je u odnosu na američki dolar ojačala do 103,60 što je najviša razina jena u posljednjih godinu i pol dana.  U odnosu na euro, jen je ojačao do 117,00 što je najviša razina u posljednje tri godine. Švicarski franak je u odnosu na euro ojačao do tečaja 1,08. Britanska funta se u odnosu na euro kretala u vrlo uskom rasponu od 0,79 do 0,80.

Unatoč političkim previranjima na domaćem tržištu nije bilo veće volatilnosti. Tečaj eura i kune se kretao između 7,52 do 7,54. Švicarski franak je ojačao do 6,97, dok je dolar ojačao do 6,70.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...