Švicarski franak u odnosu na euro ojačao na 1,09


Protekli tjedan bio je siromašan makroekonomskim pokazateljima. Početak tjedna donio je nastavak slabljenja dolara zbog lošijih pokazatelja o zapošljavanju, dok je euro na dolar ojačao do tehničke razine 1,1415, gdje su investitori odlučili realizirati profite svojih dugih pozicija u zajedničkoj europskoj valuti. Kraj tjedna euro i dolar su dočekali oko razine 1,13. Predsjednica FED-a Yellen se u prošlotjednom govoru pozitivno osvrnula na tržište rada, rekavši da ne treba gledati pojedinačne podatke, već se treba fokusirati na duži vremenski period. Trenutno se podizanje kamate na dolar na sjednici koja se održava 15.lipnja, očekuje s 20 postotnom vjerojatnošću. Tvorničke narudžbe za travanj bile su u Njemačkoj manje za 2,0 posto, što je bilo lošije od tržišnih očekivanja. Ipak, Njemačka industrijska proizvodnja je u istom periodu povećana za 0,8 posto. Veću industrijsku proizvodnju su zabilježile i Francuska (1,2 posto) i Italija (0,5 posto). Iz SAD-a se jedino može izdvojiti podatak o povjerenju potrošača objavljen krajem tjedna. Indeks je bio neznatno viši od tržišnih očekivanja, a valja istaknuti komponentu koja se odnosi na trenutnu situaciju čija je vrijednost na najvišoj razini u posljednjih deset godina.

Švicarski franak je u odnosu na euro ojačao s 1,11 na 1,09. Jedini razlog jačanja analitičari vide u skorom referendumu u Velikoj Britaniji te neizvjesnošću koja prati takav događaj. Zbog istog razloga se očekuje da će britanska funta biti izuzetno „nervozna“. Sa svakom objavom rezultata referendumskih anketa reagira i tečaj funte. Prošli tjedan funta se na euro kretala unutar raspona 0,78 do 0,79.

Na domaćem tržištu, nakon što je Hrvatska narodna banka nedavno intervenirala, očekivano je došlo do jačanja tečaja eura. Pojačana potražnja na međubankarskom tržištu rezultirala je skokom cijene eura sa 7,50 na 7,54.

*Autor komentara je Aleksandar Turza iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...