Snažne posljedice Brexita na financijska tržišta


Prošli tjedan bio je u znaku Brexita odnosno referenduma u Velikoj Britaniji gdje su njeni građani odlučivali o izlasku te države iz Europske unije. Iako su zadnje ankete dale naslutiti da će se Britanci odlučiti za ostanak u EU, to se na kraju nije dogodilo. Rezultat referenduma, gdje se gotovo 52% pučanstva odlučilo na izlazak iz Europske unije, ostavio je snažne posljedice na financijska tržišta.

Spomenimo neke kratkoročne posljedice. Vrijednost GBP-a u odnosu na EUR pala je za otprilike 8% dok je pad u odnosu na USD, a posebice JPY znatno izraženiji. Vrijednost EUR-a također se našla pod pritiskom deprecijacije, dok pobjednike tjedna, mjereno po rastu vrijednosti neke valute valja tražiti među nisko prihodnim valutama odnosno CHF-u i JPY-u. Švicarska središnja banka odlučila je intervenirati na tržištu kupujući EUR u odnosu na CHF kako bi stabilizirala vrijednost CHF-a dok je japanska centralna banka izrazila spremnost za istu vrstu akcije. Vrijednosti dioničkih indeksa zašle su duboko u negativan teritorij dok je vrijednost zlata dosegnula dvogodišnji maksimum.

Trenutne tržišne okolnosti ukazuju na povećanu volatilnost na međunarodnim tržištima dok  će se dugoročne posljedice tek vidjeti narednih mjeseci ovisno o tome kako proces napuštanja Europske unije bude tekao.

Na domaćem tržištu tečaj EUR/HRK nije se pretjerano mijenjao. Niži volumen trgovanja posljedica je prazničkog tjedna. Trenutne kotacije kreću se oko razine od 7,525 što je gotovo identično razini od prošloga ponedjeljka. HRK je jedna od rijetkih valuta čija se vrijednost nije našla pod pritiskom prodaje. Neizravno su vrijednosti JPY, USD, CHF porasle u odnosu na HRK dok je GBP znatnije oslabila pa ako je netko planirao posjetiti Veliku Britaniju ili obaviti on-line kupnju u nekoj britanskoj trgovini možda mu sad ne bi bila loša prilika.

Autor komentara je Ivan Slamnić iz Službe trgovanja devizama i gotovinom u Erste banci


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...