Skroman dionički promet, indeksi i drugi tjedan u crvenom


Domaće tržište kapitala prošli je tjedan zabilježilo dosta skroman promet, sa svega 24,4 milijuna kuna ukupnog prometa, što je u prosjeku 4,9 milijuna kuna dnevno. Indeksi su tjedan završili u crvenom teritoriju, gdje je CROBEX zabilježio pad od 0,54 posto, te je zaključio ispod 1,700 bodova, dok je uži indeks CROBEX10 kliznuo 0,22 posto. Riječ je o drugom uzastopnom tjednom padu na domaćem tržištu. Sektorski gledano, najlošiju izvedbu su imali indeksi građevinskog sektora i sektora industrije koji su ostvarili padove od 1,8 posto i 1,3 posto, dok je dobitnike predvodio indeks prehrambenog sektora koji je porastao 1,3 posto.

Najlikvidnije izdanje bila je dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na 4,2 milijuna kuna prometa ojačala blagih 0,1 posto. Po prometu slijedi dionica Valamar Riviere koja je na 3,6 milijuna kuna prometa izgubila oko 1 posto na vrijednosti, dok je dionica Vira na 2,3 milijuna kuna prometa skočila 7,7 posto, što ju svrstava među glavne tjedne dobitnike.

Od likvidnijih izdanja, najveći gubitak je zabilježen u dionici AD Plastika, čija je cijena pala 4,2 posto. Dionica Tankerska Next Generation je ostvarila pad cijene od 3,5 posto, i to nakon što se dionica počela trgovati bez prava na dividendu, dok od gubitnika još vrijedi izdvojiti dionice Turisthotela i Končar elektroindustrije s padovima od 3,3 posto i 2,9 posto. Dobitnik tjedna je dionica Peveca koje je uzletjela 15,4 posto, a vrijedi izdvojiti još dionice Tehnike, Vira i Imperiala koje su ojačale redom 8,0 posto, 7,7 posto i 3,2 posto.

Globalne burze su prošli tjedan također svjedočile cjenovnim padovima. Na američkom tržištu su Dow Jones Industrial Average indeks i S&P indeks zaključili na suprotnim stranama. S&P indeks je kliznuo 0,1 posto u crveno, dok je istovremeno DJIA ojačao 0,3 posto. Padovi na Europskim burzama su bili osjetniji, pa je tako Euro Stoxx 50 indeks izgubio na vrijednosti 2,9 posto, dok od pojedinačnih indeksa vrijedi izdvojiti frankfurtski DAX s padom od 2,7, pariški CAC40 sa minusom od 2,6 posto, te španjolski IBEX35 koji je potonuo 3,5 posto.

Početak tjedna je više obećavao, započevši s rastom na krilima dionica iz naftnog sektora te najavama od strane američkog FED-a kako neće doći do podizanja kamatnih stopa prije nego to bude potrebno. Međutim, sredinom tjedna je prevladala zabrinutost oko globalne ekonomske i političke situacije. Naime, približava se referendum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije, pa su investitori nešto oprezniji oko ulaganja u europske dionice. Uslijedila je rasprodaja, gdje su dosta lošu izvedbu imale dionice iz financijskog sektora, i to pogotovo u perifernim članicama Eurozone poput Italije i Grčke.

Krajem tjedna su objavljeni podaci s američkog tržišta rada, koji su za razliku od tjedna ranije bili bolji od očekivanja, što je među investitorima stvorilo razmišljanje da je situacija na tržištu rada stabilna, te da podizanje kamatnih stopa od strane američkog FED-a ipak nije tako daleko.

U tom kontekstu, investitori će ovaj tjedan pratiti odluke o kamatnim stopama od strane Američkog FED-a i Japanske središnje banke. Iako se na ovotjednom sastanku FED-a ne očekuje podizanje temeljne stope, investitori će osluškivati bilo kakve signale koji bi mogli nagovijestiti trenutak odluke. Od ostalih makroekonomskih podataka koji se objavljuju ovaj tjedan vrijedi izdvojiti industrijsku proizvodnju Eurozone za travanj, te za SAD-a za svibanj, zatim podatke o maloprodaji u SAD-u, te krajem tjedna podatke sa američkog tržišta rada. Ipak s najvećom pažnjom će se pratiti ankete iz Ujedinjenog Kraljevstva koje govore o sklonosti birača prema Brexitu, s obzirom da bi referendum, zakazan za 23. lipnja, mogao znatno utjecati na sentiment investitora prema Europi.

*Autor komentara je Davor Špoljar, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...