Končar obilježio tjedan na hrvatskom tržištu kapitala


U tjednu za nama dionički indeksi Zagrebačke burze zabilježili su negativne pomake, kao i glavnina europskih indeksa, a u fokusu domaće investicijske javnosti bile su dionice Končar elektroindustrije.

Indeks CROBEX je prošli tjedan zaključio s gubitkom od 1,01 posto na 1.704,14 bodova, dok je njegova uža inačica CROBEXplus izgubio i nešto više, 1,19 posto na 991,33 bodova. Bio je to peti uzastopni tjedan u kojem se izmjenjuju tjedni porasti i padovi vrijednosti CROBEX-a, koji se kreće oko granice od 1.700 bodova, što bi moglo upućivati na nepostojanje jasnog sentimenta na domaćem tržištu kapitala u posljednje vrijeme.

Ukupni dionički promet u tjednu je premašio vrlo visokih 395 milijuna kuna, što je ponajprije zasluga velikih blok transakcija dionicama Končar elektroindustrije u vrijednosti od 360 milijuna kuna. Bez toga, ukupni dionički promet u tjednu je iznosio 35,5 milijuna kuna, odnosno oko 7,1 milijuna kuna prosječnog dnevnog prometa, što je u skladu s razinama likvidnosti u posljednjih nekoliko tjedana.

U fokusu su bile već spomenute dionice Končar elektroindustrije zbog prodaje državnog udjela od 20,5 posto u kompaniji od strane Centra za restrukturiranje i prodaju. Dugo najavljivana privatizacija se konačno i realizirala po prosječnoj cijeni od 683,26 kuna za dionicu, a kupci cjelovite količine ponuđene na prodaju su bili hrvatski mirovinski fondovi, koji su na taj način gotovo udvostručili svoj udio u vlasničkoj strukturi. Dionice Končara su bile aktivne i u redovnom trgovanju s prometom od 1,6 milijuna kuna i rastom cijene za 0,93 posto na 689,99 kuna.

Među likvidnijim izdanjima su bile i dionice Hrvatskog Telekoma, koje su zaključile s blagim minusom od 0,35 posto, zatim dionice Adrisa, čije je povlašteno izdanje oslabilo za 1,65 posto, a redovno izdanje ojačalo 0,78 posto, Valamar Riviera, čije su dionice porasle za 0,79 posto te Ledo, koji je u kombiniranom redovnom i blok trgovanju ostvario promet veći od četiri milijuna kuna te pad cijene za 1,25 posto.

Među dobitnicima su se posebno istaknule dionice Peveca, kojima se trguje na multilateralnoj trgovinskoj platformi, i to sa skokom cijene za 13,58 posto na 133,01 kuna, vjerojatno na krilima javne ponude za preuzimanje od strane Samoborke. Dobre izvedbe su imali i AD Plastik s rastom cijene za 7,7 posto na 114,80 kuna nakon najave isplate dodatne dividende te potpisivanja novih ugovora, dok je Dalekovod ostvario dobitak od 3,12 posto, također na krilima novih ugovora.

Loš tjedan i na inozemnim burzama

Niti većina inozemnih burzi nije imala dobar tjedan, što se posebno odnosi na europske indekse, dok su američki indeksi zabilježili tek blage pomake. Tjedan u Europi je obilježila nova sjednica Europske središnje banke, koja nije donijela mnogo novoga u smislu monetarnih mjera te su kamatne stope zadržane na njihovim prethodnih razinama. Od važnijih indeksa, londonski FTSE je izgubio 1 posto, frankfurtski DAX kliznuo 1,8 posto a pariški CAC pao 2m1 posto.

S druge strane Atlantika, u SAD-u je glavna vijest stigla s tržišta rada, budući da je broj otvorenih radnih mjesta u svibnju bio daleko ispod očekivanja te najniži u zadnjih nekoliko godina. Takvi podaci bi mogli usporiti dinamiku podizanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi, pa je i reakcija financijskih tržišta na slabost tržišta rada bila ublažena, pri čemu je Dow Jones oslabio za 0,4 posto, dok je indeks S&P 500 zaključio gotovo nepromijenjen.

*Autor komentara je Anto Augustinović, analitičar Erste banke


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Urednici moraju odboriti komentar.

*

Pročitaj i...